Hlavní obsah

Maďarský premiér Orbán označil pokleknutí před zápasy za politiku a provokaci

Maďarský premiér Viktor Orbán se zastal fanoušků, kteří v úterním přípravném utkání v Budapešti před mistrovstvím Evropy bučeli na irský tým, jehož hráči před výkopem poklekli v gestu solidarity s oběťmi rasové nerovnosti. Orbán označil pokleknutí za politické gesto, jež nemá ve sportu místo, a označil ho za provokaci.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán

Článek

"Pokud jste hostem v naší zemi, pak musíte chápat její kulturu a neprovokovat hostitele. Politika nemá ve sportu místo," uvedl na dnešní tiskové konferenci Orbán, jenž vládne v Maďarsku posledních 11 let.

Politik známý svými nacionalistickými a protimigračními názory dodal, že Maďar pokleká pouze před bohem, svou zemí, a pokud žádá ženu o ruku. "Fanoušci reagovali tak, jak obvykle lidé na provokaci reagují. Ne vždy si zvolí nejelegantnější formu, ale jejich důvody musíte chápat. Souhlasím s nimi," řekl Orbán.

Maďarský premiér přidal, že pokleknutí se rozšířilo v bývalých otrokářských zemích kvůli vině za skutky předků. "V Maďarsku ale nikdy otrokářství nebylo. Každá země si musí nést své vlastní břemeno. Měli by si to vyřešit sami. Na trávník takové věci nepatří, sport je o něčem jiném," dodal Orbán.

Budapešť je jedním z hostitelských měst celoevropského turnaje. V Maďarské metropoli se budou hrát tři zápasy atraktivní skupiny F, v níž jsou vedle domácí reprezentace favorité Německo, Portugalsko a Francie, a také jedno osmifinále.

Reklama

Související témata: