Hlavní obsah

Mrkněte do Soči! Jak to dopadlo s olympijskou arénou?

Soči

Na plážích v Soči je plno. Ale i rachot strojů v aréně, kde začínala loňská zimní olympiáda, je příznačný pro tyto dny v ruském černomořském letovisku. To se chystá na další velkolepý sportovní svátek - fotbalové MS 2018.

Rekonstrukce olympijského stadiónu v Soči.Video: Reuters

 
Článek

Před hrami vybudovaný stadión Fišt zažil zahájení i zakončení včetně onoho památného „zhasnutí" jednoho z olympijských kruhů. Teď jej připravují pro zápasy MS.

Pro šampionát bude původní čtyřicetitisícová kapacita stadiónu pojmenovaného po jednom z vrcholů Kavkazu mírně navýšena. Ve srovnání s moskevskými Lužnikami (kapacita 81 000) či petrohradskou Zenit Arenou (69 501) není Fišt tak velký (47 659), ale je moderní a místní mají ambice dostat na něj i závěrečné zápasy MS.

„Přál bych si aspoň semifinále. A týmy? No, to je jedno, respektuji kterýkoli," řekl ministr stavebnictví Krasnodarského regionu Valerij Žukov při prohlídce rekonstruovaného stánku. Tomu zjevně nehrozí, že by byl vystaven chátrání, jak to tak někdy u podobných zařízení bývá.

Z agenturních záběrů je patrné, čeho se úpravy stále ještě skoro nového stadiónu týkají. Fotbalový svět mezitím probírá po korupčním skandálu FIFA, jak se volila dějiště následujících MS - právě Rusko a Katar. „Politika zabírá hodně prostoru v našem životě, ale na rekonstrukci stadiónu to nemá žádný vliv," uvedl k situaci ministr.

Změnu pořadatele nejbližšího šampionátu nelze čekat, spíše se diskutuje až o MS v Kataru. „FIFA vše vyřeší, my se připravujeme a čekáme. Rusko miluje fotbal," dodal optimisticky Žukov.

Reklama

Související témata: