Hlavní obsah

Nahé aktivistky protestovaly v Kyjevě. EURO udělá z Ukrajiny bordel, říkají

KYJEV

Svérázný protest před losem EURO 2012 zažila ukrajinská metropole. Pět mladých ukrajinských žen se dnes svléklo před kyjevským Olympijským stadiónem, aby upozornily na nebezpečí, jež přináší blížící se mistrovství Evropy, které země příští rok uspořádá spolu s Polskem. Turnaj podle aktivistek může z Ukrajiny udělat cílovou stanici sexuálního turismu.

Foto: Reuters

Ukrajinské aktivistky z hnutí FEMEN žádají EURO 2012 bez prostituce.

Článek

Ženy z organizace za ženská práva Femen se před stadiónem sešly jen několik hodin předtím, než se v ukrajinské metropoli uskuteční losování základních skupin evropského šampionátu. Než proti nim zasáhla policie, stačily s transparenty v rukou skandovat několik sexuálně zabarvených hesel zaměřených proti Evropské fotbalové unii UEFA.

Ukrajinská policie zasahuje proti obnaženým aktivistkám z hnutí FEMEN.foto: Reuters

"Chceme, aby fanoušci a (prezident UEFA) Michel Platini dnes zapomněli na své hrátky, protože se musíme zabývat sociálními problémy na Ukrajině a tím, že se ze země stane Euro-bordel," uvedla vedoucí skupiny Alexandra Ševčenková.

Nahé aktivistky z ukrajinského hnutí Femen pózují fotografům.foto: Reuters

Členky hnutí se zaměřují na boj za rovná práva žen a protestují výhradně polonahé, což jim zaručuje výraznou publicitu. "Jsme si jisté, že UEFA má zájem na rozvoji místní sexuální turistiky a dostupnosti sexuálních služeb během turnaje. Turnaj není jen o fotbale, hrozí tím, že se stane humanitární katastrofou," řekla organizátorka Anna Hucolová agentuře Reuters.

Skupina neprotestovala v souvislosti s evropským šampionátem poprvé. Minule překvapila nahoře bez prezidenta UEFA Platiniho při jeho inspekční cestě po ukrajinských stadionech na konci září.

Ukrajinské aktivistky z hnutí FEMEN protestovali proti prostituci během EURO 2012.foto: Reuters

Reklama

Související témata: