Hlavní obsah

Nejdražší letní přestup dotáhli Číňané. Nechytají se ani evropské velkokluby

Londýn

Zhruba za měsíc znovu začnou prestižní evropské ligy. Giganti, jakými jsou Manchester, Chelsea, Bayern nebo Juventus, posilují, avšak nejvyšší přestupní částku letos v létě složil klub Šanghaj SIPG. Čína potvrzuje ambice stát se fotbalovou velmocí a dál láká zahraniční hvězdy. Za brazilského reprezentanta Hulka poslali do Petrohradu 46 miliónů liber (1,46 miliardy korun).

Foto: Profimedia.cz

Brazilec Hulk už střílí góly za tým Šanghaj SIPG.

Článek

Devětadvacetiletý Hulk strávil v ruské lize čtyři sezóny, lukrativní nabídce však neodolal a jeho přestup již poněkolikáté v letošním roce překonal čínský rekord. Navíc Petrohrad může zinkasovat další milióny v souvislosti s tím, jak se bude Brazilci v dresu Šanghaje dařit.

Hulk bude společně s Lionelem Messim druhým nejlépe placeným fotbalistou světa po Cristianu Ronaldovi. Čtyři z elitní desítky přitom hrají v Číně - Hulk, Graziano Pellé, Ezequiel Lavezzi a Jackson Martínez.

Zatímco v Číně již přestupní okno skončilo, západoevropské kluby mají čas do konce srpna. Liverpool neváhal zaplatit Southamptonu 35 miliónů liber (téměř 1,1 miliardy korun) za Senegalce Sadia Maného, švýcarský reprezentant Granit Xhaka zamířil z Mönchengladbachu do Arsenalu za 34 miliónů liber.

Dva další nejdražší přestupy přes léto „upekli" v Chelsea. Belgický útočník Michy Batshuayi přišel na Stamford Bridge za 33 miliónů liber, francouzský středopolař N'Golo Kanté z mistrovského Leicesteru za 30 miliónů liber (950 miliónů korun). Stejnou sumu zaplatil i Bayern Mnichov za stopera Matse Hummelse z Dortmundu, záložník Eric Bailly vyměnil Villarreal za Manchester United a do sídla Žluté ponorky putovala o milión liber nižší částka.

Odejde Pogba z Juventusu?

Čína zatím přeplatila zbytek světa, ale evropští giganti se ještě mohou činit. Hojně se spekuluje o přestupu Paula Pogby z Juventusu - zájem mají Manchester United i Real Madrid a padají sumy přesahující 80 miliónů liber (2,5 miliardy korun).

Stará dáma i Arsenal údajně chtějí argentinského kanonýra Gonzala Higuaína, ale Neapol požaduje astronomických 70 miliónů liber. Real sice nedávno vykoupil z Juventusu zpět Álvara Moratu, ale ten by obratem mohl putovat na Stamford Bridge za 50 miliónů liber. Velký zájem je po EURO i o francouzskou dvojici Antoine Griezmann a Dimitri Payet. A to jsou jen střípky z přestupových spekulací...

Nejdražší přestupy fotbalového léta:
1. Hulk (Zenit - Šanghaj SIPG), 46 miliónů liber
2. Sadio Mané (Southampton - Liverpool), 36 miliónů liber
3. Granit Xhaka (Mönchengladbach - Arsenal), 34 miliónů liber
4. Michy Batshuayi (Marseille - Chelsea), 33 miliónů liber
5. N’Golo Kanté (Leicester - Chelsea), 30 miliónů liber
5. Mats Hummels (Dortmund - Bayern), 30 miliónů liber
7. Eric Bailly (Villarreal - Manchester Utd.), 29 miliónů liber
8. Renato Sanches (Benfica - Bayern Mnichov), 27,5 miliónu liber
9. Henrik Mchitarjan (Dortmund - Manchester Utd.), 26 miliónů liber
10. Miralem Pjanič (AS Řím - Juventus), 25,5 miliónu liber
Další zajímavé přestupy:
Álvaro Morata (Juventus - Real Madrid), 24 miliónů liber
Ilkay Gündogan (Dortmund - Manchester City), 21 miliónů liber
Samuel Umtiti (Lyon - Barcelona), 21 miliónů liber
Nicolás Gaitán (Benfica - Atlético Madrid), 20 miliónů liber
Kevin Volland (Hoffenheim - Leverkusen), 17 miliónů liber

Reklama

  Plzeň - Slovácko zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň vs. Slovácko
Plzeň
Slovácko
  Ostrava - Ml. Boleslav zítra 15 : 00
20240511T15 : 00:00+0200
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava vs. Ml. Boleslav
Ostrava
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.