Hlavní obsah

Nový fotbalový vládce Fousek slaví výhru, ovšem jen částečnou

Nymburk

Prozíravost se vyplatila. Nejdřív Šmicrova, který se týden po ohlášení kandidatury na předsedu rozhodl dát osobní ambice stranou, ale posléze i F-evoluce. Ta na svou tvář a lídra nakonec přece jen dala. Společně se postavili za Petra Fouska a ten na čtvrteční valné hromadě nakonec nymburské volby vyhrál a stal se novým předsedou Fotbalové asociace ČR. Sice ve druhém kole, ale nakonec o patnáct hlasů, takže volby nedopadly zase až tak těsně, jak se před nymburským rokováním spekulovalo.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Karel Poborský (vpravo) gratuluje po volbě Petru Fouskovi.

Článek
Fotogalerie

Pro F-evoluci a vůbec novou vlnu v českém fotbale jde ovšem jen o poloviční výhru. Nově zvolený výkonný výbor Fotbalové asociace ČR totiž až tak docela neodpovídá Fouskovým apelům. Místopředsedou za Čechy nebyl zvolen lídr a tvář F-evoluce Vladimír Šmicer, předsedou Řídící komise pro Čechy se nestal ani Roman Ždárský, jak si nový vládce českého fotbalu přál. Funkce obsadili Jan Richter a Martin Drobný.

Na Moravě byli naopak zvoleni Fouskovi favorité - Jiří Šidliák a Pavel Nezval.

Novým předsedou FAČR se stal Petr Fousek, Karel Poborský musel skousnout porážku.Video: Sport.cz

A když k tomu připočteme nové členy výkonného výboru, plyne z toho, že Fousek by měl mít na své straně šest sedm lidí.

„Jsem rád, že valná hromada alespoň zčásti vyslyšela mé přání. Na Moravě, částečně i na české straně. Demokratický výsledek voleb respektuji. S Vladimírem Šmicrem dál počítám," komentoval výsledky voleb a složení nového výkonného výboru Petr Fousek a kvitoval, že ve výkonném výboru bude mít on a jeho lidé většinu.

„Situace byla vyrovnaná, to jsme dopředu věděli. Dopředu jsem také řekl, že chci být předsedou všech. I těch, kteří dali hlas Karlovi. Jemu děkuji, že jsem ze sebe musel vymáčknout během předvolební kampaně to nejlepší," prohlásil letitý fotbalový funkcionář a diplomat ve službách UEFA a FIFA Petr Fousek okamžitě po předsednické inauguraci.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Petr Fousek už mluví jako nový předseda FAČR.

„Některé skutečnosti prezentované během dopoledního jednání valné hromady mně pomohly," přiznal, že dost bouřlivá a chvílemi i vyhrocená diskuse kolem zpráv o hospodaření asociace v uplynulém roce i prezentovaná zjištění Kontrolní a revizní komise mohla naklonit misku vah na jeho stranu.

Vždyť na světlo světa vycházely informace o neochotě strahovského sekretariátu s Kontrolní a revizní komisí jakkoli spolupracovat, její předseda Zdeněk Šimek dokonce mluvil o doporučeních, kterých se jemu i členům komise dostávalo od lidí v sekretariátu i od samotného finančního ředitele FAČR Libora Kabelky. Chtěli jim určovat, čemu se mají a nemají věnovat, házeli jim klacky pod nohy.

Foto: Jan Tauber/FAČR

Jan Pauly během valné hromady.

A to šlo přitom o známé kauzy Dezinfekce či třeba o vybavení pro ženská reprezentační družstva za 1 950 000 korun od firmy Alea, které sice bylo zaplaceno, ale na Strahov nikdy nepřišlo. Přitom oba případy šetří policie.

Aplaus na otevřené scéně

Však se také Šimkovi a jeho lidem dostalo v nymburské hale od delegátů aplausu na otevřené scéně, byť loučící se předseda asociace Martin Malík oponoval: „Stal se průser, ale situaci rozhodně nebagatelizujeme ani jsme se ty případy nesnažili zamést pod koberec."

S argumentací ovšem neuspěl, což se do výsledku voleb zákonitě promítlo. Informace o tom, že hospodaření asociace skončilo v loňském roce se ztrátou 40,736 milionů korun nejspíš také. Zvláště když se rovněž hodně diskutovalo i o milionech pro rozhodčí ale i třeba o strahovských platech v Nymburce.

„Delegáti si uvědomili a poznali, jak obrovskou firmou a mašinérií fotbalová asociace je," připustil Fousek, že mu panující atmosféra napomohla.

Foto: FAČR/Jan Tauber

Karel Poborský (vlevo) a Petr Fousek. Kdo se stane novým šéfem českého fotbalu?

V prvním kole voleb ještě nevyhrál. Navrch měl v moravské komoře, česká podpořila jeho protikandidáta Karla Poborského. V druhém kole, kdy už rozhodovala o vítězi jen většina z odevzdaných hlasů, už měl ovšem Fousek navrch.

Hlas mu odevzdalo celkem 106 delegátů, pro Poborského jich bylo 91 ze 197 přítomných.

„Prohrál jsem, přitom jsem byl vždy vychováván tak, abych vyhrával. Proto se mi výsledky hodnotí špatně. Věřil jsem přitom, že vyhraju, protože jinak bych do voleb nešel. Že to nevyšlo, je věc druhá," přijal fotbalový internacionál prohru s nadhledem a potvrdil, že už v pátek se vrátí k běžným pracovním povinnostem.

Foto: FAČR/Jan Tauber

Karel Poborský na valné hromadě FAČR v Nymburce.

„Život jde dál. Na Strahově mám pracovní smlouvu, takže se budu dál věnovat talentované mládeži."

Šmicer se místopředsedou nestal

Po zvolení Fouska ovšem přišlo pro F-evoluci vystřízlivění. Vladimír Šmicer, který byl a je její tváří a lídrem od zformování hnutí usilujícího o obrodu českého fotbalu, jeho demokratizaci a transparentnost až po nymburské volby, totiž s kandidaturu na místopředsedu za Čechy neuspěl. Porazil ho poměr hlasů 71:56 předseda OFS v Chomutově Jiří Richter, mimo jiné volební manažer hnutí ANO.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Vladimír Šmicer na archivním snímku

Místopředsedou za Moravu byl naopak zvolen Fouskův favorit Jiří Šidliák. Za ligové kluby doplnili výkonný výbor Adolf Šádek a Dušan Svoboda. Po volbách členů výkonného výboru tak odhady nasvědčující tomu, že by se Fousek mohl spolehnout v novém vedení na šest sedm lidí.

Novými členy výkonného výboru za Čechy se totiž stali Tomáš Neumann (35) hlasů, Václav Andrejs (36) a Rudolf Řepka (37), za Moravu pak Vladimír Kristýn (22) a Radek Zima (25).

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice