Hlavní obsah

Palestina v prvním domácím utkání remizovala s Jordánskem

AR-RAM

Deset let po uznání ze strany FIFA v neděli fotbalisté Palestiny odehráli první zápas na domácí půdě. Ve městě Ar-Ram nedaleko Jeruzaléma remizovali 1:1 s Jordánském. O bezpečnost během historického utkání, na kterém byl přítomen i prezident FIFA Sepp Blatter, se staraly stovky policistů.

Článek

Šest a půl tisíce fanoušků na vyprodaném stadiónu Ram a stovky dalších, kteří zápas sledovali z okolních střech domů a aut, se prvního gólu dočkalo už ve čtvrté minutě. Domácí poslal na umělé trávě do vedení Ahmed Kaškaš. Jordánsko vyrovnalo krátce po zahájení druhé půle, postaral se o to Ráid Nauátír.

Palestina dostala od FIFA status k účasti v mezinárodních soutěžích už před deseti lety, na svém území se však představila až teď. V posledních třech kvalifikacích o postup na mistrovství světa hrála domácí zápasy v katarském Dauhá a trénovala v egyptské Ismailii.

Potíže provázely i venkovní zápasy Palestinců. K poslednímu kvalifikačnímu utkání do Singapuru reprezentace například nedorazila kvůli tomu, že 18 jejích členů žije v pásmu Gazy. Tuto oblast označil Izrael za nepřátelské území a povoluje z ní lidem odjíždět pouze z humanitárních důvodů.

Reklama

Související témata: