Hlavní obsah

Parádní Hollywood amazonek, krásná Solo trumfla vypískanou Martu

dos, grgSport.cz

Fotbalové amazonky sehrály drama, za jaké by se nemusel stydět žádný šampionát mužů. Čtvrtfinále mistrovství světa žen mezi Američankami a Brazilkami nechybělo nic. Vyprodaný stadión pro 25 598 diváků v Drážďanech, sporné výroky rozhodčí, prodloužení, penaltový rozstřel, vypískaná hvězda Marta a krásná hrdinka Hope Solo vyhlášená jako happy end hráčkou zápasu...

Foto: Thomas Peter, Reuters

Americká brankářka Hope Solo v klíčovém okamžiku čtvrtfinále - v rozstřelu chytá penaltu Brazilky Daiane.

Článek
Fotogalerie

Vítejte v drážďanském Hollywoodu! Kdo ještě do neděle ohrnoval nad fotbalem neohrožených amazonek nos, musel se za něj pořádně chytit. Čtvrtfinálová bitva mezi Spojenými státy a Brazílií neměla chybu. Na nudu v ní nebylo místo - a navíc ta režie a scénář...!

Dramatická linka byla od začátku jasná. Zastaví americká kráska Hope Solo, nejlepší brankářka na světě, brazilskou hvězdu Martu, pětinásobnou nejlepší fotbalistku světa? Odpověď nakonec zní ano, přestože měla spoustu peripetií...

Oba týmy bydlely ve stejném hotelu, na drážďanském trávníku to však žádná sousedská idyla nebyla. Brazilky hned od počátku prohrávaly, Daiane si dala vlastní gól. Vyrovnaly až v 68. minutě díky nesmyslně opakované penaltě Marty. Tu první Solo dokázala chytit, Američanky navíc od té chvíle hrály o deseti. Hned na úvod prodloužení se Marta trefila podruhé, jenže v posledních sekundách zažily Brazilky šok a Wambachová poslala zápas do penaltového rozstřelu.

Zklamaná Marta (vlevo) nevěří svým očím...foto: Reuters/Fabrizio Bensch

„Magická“ Marta nepřítelem hlediště

V něm jedinou penaltu zahodila nešťastnice Daiane, jejíž střelu Solo vyrazila. Na semifinále s Francií se tak těší Američanky, zklamané Brazilky jedou domů.

Zajímavé je, že „Magická“ Marta byla pro hlediště černou ovcí. Neustále protestující a gestikulující hvězdu provázal při každém doteku s míčem bouřlivý pískot. Averze německých diváků začala již utkáním s Norskem (3:0), kde si Marta pomohla k jednomu gólu faulem.

„Pískají na mě, protože mě milují,“ tvrdila vzpurná Brazilka nelogicky. „Nechápu to. Je nejlepší na světě, dělá show na hřišti, je geniální. A oni na ní od prvního zápasu pískají... Asi proto, že není Němka, ale Brazilka,“ kroutil hlavou trenér Kleiton Lima.

Marta sice dala dva góly, hráčkou zápasu však byla vyhlášena Solo, podle fanoušků nejkrásnější žena šampionátu. „To mi lichotí, ale raději jsem chválena za své výkony na hřišti. Teď chceme dojít až do finále a získat titul,“ říká brzy třicetiletá kráska, která je přes sociální sítě zahlcena nabídkami k sňatku.

Takový doják si nechají líbit i odpůrci ženského fotbalu...

Reklama

Související témata: