Hlavní obsah

Peníze na stavbu stadiónů chce Polsko získat i z hazardních her

VARŠAVA

Peníze na stavbu stadionů pro evropský fotbalový šampionát v roce 2012 chce Polsko získat mimo jiné z hazardních her. Podle návrhu novely zákona o hazardních hrách, kterou připravuje ministerstvo financí, bude stát pobírat za každou takovou hru zvláštní doplatek, který bude posléze určen na stavbu stadionů.

Článek

Náměstek ministerstva financí Jacek Kapica uvedl, že s nápadem na zvláštní poplatky přišlo ministerstvo sportu poté, co šéf resortu financí oznámil, že v rozpočtu chybějí prostředky na vybudování několika velkých sportovních arén.

Poplatky budou hazardní hráči platit zřejmě jen omezenou dobu, a to nejspíš v letech 2009 až 2015. Návrh počítá s tím, že budou zavedeny příplatky ve výši deseti procent z částky vsazené ve hře. Podle odborníků by to nemělo zájem o hazardní hry oslabit.

Přípravy na Euro 2012, které mají hostit Polsko a Ukrajina, vážně pokulhávají. Šéf UEFA Michel Platini na začátku července při své inspekční cestě varoval, že bez moderních stadionů ve Varšavě a v Kyjevě se turnaj v těchto zemích neodehraje.

Před šampionátem je v Polsku nutné postavit či modernizovat několik stadionů. Zápasy se mají odehrát ve Varšavě, Poznani, Gdaňsku a Vratislavi, jako náhradníci se musejí připravit Krakov a Chorzów. Odhady nákladů na rekonstrukci a stavbu stadionů v Polsku se pohybují kolem tří miliard zlotých (zhruba 22 miliard korun).

Nejhůře je na tom polská metropole, kde se má odehrát zahajovací zápas. Národní stadion pro 55.000 diváků vznikne na místě bývalého komunistického sportoviště, které léta okupovali trhovci. Ti se sice vystěhovali, ale první průzkumné práce na místě mají začít nejdříve v září.

Reklama

Související témata:
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.