Hlavní obsah

Polský prezident podepsal "protichuligánský balíček" na Euro 2012

VARŠAVA

Polsko definitivně přijalo "protichuligánský balíček", který má zlepšit bezpečnost velkých sportovních akcích. Podepsal ho prezident Bronislaw Komorowski. Polské úřady budou moci tvrději zakročit proti lidem, kteří budou dělat problémy při fotbalovém ME, jež Poláci pořádají příští rok společně s Ukrajinci.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Bitku mezi fanoušky Mladé Boleslavi a Olomouce se snažili zastavit pořadatelé.

Článek

Výtržníky a násilníky čeká soud přímo na fotbalových stadiónech, kde jsou pro to vyčleněné zvláštní místnosti. Procesy se budou konat prostřednictvím videokonference. Chuligáni, kteří dostali zákaz vstupu na stadióny, budou moci zápasy sledovat jenom z domova. Zda to dodržují, budou hlídat "elektronická pouta" na zápěstí nebo kotníku, která jsou propojena s monitorovacím zařízením.

Na stadióny bez mačet a nožů

S trestem musí počítat také lidé, u kterých třeba cestou na zápas policisté najdou nebezpečné předměty jako mačety nebo nože. Polsko se chce také vyhnout situacím, kdy by strážci pořádku museli kvůli falešnému alarmu evakuovat desítky tisíc lidí ze stadiónu. Nově za to bude hrozit až osm let vězení.

Mnohým se nelíbilo, že do balíčku novel zákonů se dostala i možnost prodávat na stadiónech nápoje s obsahem nejvýše 3,5 procenta alkoholu. V současnosti to povolené není. Kritici této novinky varovali, že alkohol je vždy prvkem zvětšujícím riziko a žádali prezidenta, aby "protichuligánský balíček" vetoval. To se však nestalo. Nehrozí už tak, že by se milovníci fotbalu nemohli při evropském šampionátu v Polsku osvěžit pivem z umělohmotného kelímku.

Mistrovství Evropy se bude konat příští rok od 8. června do 1. července ve čtyřech polských a čtyřech ukrajinských městech.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň