Hlavní obsah

Projekt fotbalové superligy ožívá

Projekt fotbalové superligy má po loňském neúspěšném pokusu oživit Bernd Reichart. Bývalý šéf německé televize RTL byl jmenován výkonným ředitelem madridské společnosti A22 Sports Management, která se nadále snaží vytvořit samostatnou elitní soutěž.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Projekt Superligy oficiálně podporují Juventus Turín, Real Madrid a FC Barcelona.

Článek

Založení superligy v dubnu oznámilo 12 evropských velkoklubů. Projekt kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Devět klubů se od něj poté odvrátilo a nadále ho oficiálně podporují jen Juventus Turín, Real Madrid a FC Barcelona.

Nová podoba neuzavřené ligy bez stálých členů by se teoreticky mohla rozjet od sezony 2024/25. "To je první rozumný a realistický odhad. Ale je tady hodně proměnných, které opravdu neumím předvídat," řekl novinářům Reichart, podle něhož soutěž ponese i jiné jméno.

Německý podnikatel plánuje o nové superlize jednat s představiteli klubů, fotbalisty, trenéry, fanoušky, zákonodárci i médii. "Mohu říct, že tři kluby přehodnotily svůj postoj a poučily se z minulosti. Věřím, že neexistuje žádný důvod, proč se nezapojit do otevřeného dialogu," uvedl Reichart.

Mezi původní dvanáctkou zakládajících členů superligy chyběly němečtí giganti Bayern Mnichov s Dortmundem nebo Paris St. Germain s bohatými katarskými vlastníky. "Těším se na jednání v každé části Evropy, samozřejmě i v Německu," podotkl osmačtyřicetiletý Reichart.

Pod tlakem fanoušků, Unie evropských fotbalových asociací (UEFA) či jednotlivých vlád z projektu odstoupila anglická šestice Arsenal, Chelsea, Liverpool, Tottenham, Manchester United a Manchester City. Brzy je následovaly další tři zakládající kluby AC Milán, Inter Milán a Atlético Madrid.

Jako poslední se od superligy nedistancovaly Real, Barcelona a Juventus. Španělský soud v dubnu zrušil loňské nařízení, které UEFA zakazovalo trestat kluby za založení superligy. Kauzu bude řešit Soudní dvůr Evropské unie, verdikt by mohl být znám na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen