Hlavní obsah

Rozehnal myslí na Evropu. Byl by to historický úspěch, zasnil se

Praha

Čtvrtý zápas bez prohry v řadě měli na dosah fotbalisté Oostende v belgické lize. Jenže tým se stoperem Davidem Rozehnalem přišel ve čtvrté minutě nastavení o bod za remízu 1:1 a na hřišti Anderlechtu musel v neděli skousnout prohru.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rozehnal

Článek

I tak klub s českým obráncem sní tři kola před koncem soutěže o účasti v Evropské lize. „Úvod finálové skupiny nám nevyšel. Prohráli jsme tři zápasy," hodnotí Rozehnal dosavadní počínání Oostende v šestičlenné skupině bojující o titul.

„Pak jsme ze tří zápasů udělali sedm bodů. Nastartoval nás domácí zápas s Anderlechtem. Adepta na titul jsme jednoznačně přehráli, nabrali sebevědomí a ukázali všem protivníkům, že s námi musí počítat. Následně jsme zlepšení potvrdili proti Waregemu," ohlíží se 35letý zadák.

Debakl se nekonal

„Před zápasem na hřišti Anderlechtu jsem měl obavy, abychom nepadli na hubu," netají Rozehnal, že ho děsila představa gólového přídělu. Jenže Oostende sahalo po bodu. A byť odjíždělo z Bruselu s prázdnou, pořád žije sen o premiérové účasti v evropských pohárech.

„Naším cílem je čtvrté místo a postup do Evropské ligy, což by pro klub byl historický úspěch. Nyní hrajeme dvakrát doma s Genkem a Gentem, největšími soupeři o Evropu," vyhlíží pokračování soutěže.

„Celkově je sezóna Oostende velmi dobrá, byť druhá polovina základní části nebyla v našem podání tak kvalitní jako první. Ale kdyby ano, už bychom slavili titul. Nicméně i tak jde pro Oostende o rekordní ročník, protože nikdy nehrálo skupinu o titul a nikdy nezískalo tolik bodů v nejvyšší soutěži," přibližuje Rozehnal.

V Belgii je ohromně spokojený

I osobně zažívá povedené období. V Belgii zahraniční kariéru načal. Před deseti lety však Bruggy po zisku belgického titulu opustil. Před vrcholící sezónou se do země Rudých ďáblů vrátil a v Oostende zažívá báječný fotbalový ročník. „Je to perfektní, jsem ohromně spokojený. Nastoupil jsem do třiatřiceti soutěžních zápasů, hraju pravidelně. Pořád se cítím fyzicky skvěle. Za předešlých pět let jsem nebyl ve stejném rozpoložení jako nyní," přiznává.

Během putování po Evropě oblékl postupně i dresy pařížského Saint Germain, Newcastlu, Lazia, Hamburku a Lille. S Bruggami vyhrál kromě titulu i pohár, později s PSG dvakrát Francouzský pohár, stejný úspěch slavil v Itálii a v Lille přidal francouzský titul.

„V Bruggách se všechno nastartovalo, v Oostende uzavře. V kontraktu na příští rok je i opce, ale uvidím, jak se všechno vyvine. Když člověk hraje, nabíjí ho to energií. Ale kdybych měl paběrkovat, radši bych skončil," přemítá Rozehnal a doufá, že program Oostende bude díky účasti v evropských pohárech tak nabitý, aby se na trávník dostával pravidelně.

Reklama

Související témata: