Hlavní obsah

Rubialesova matka zahájila hladovku na protest proti honu na syna kvůli polibku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Matka předsedy španělského fotbalového svazu Luise Rubialese se dnes zamkla uvnitř kostela a vyhlásila protestní hladovku. Podle agentury EFE se takto rozhodla protestovat proti „nelidskému zacházení“ se synem kvůli polibku na ústa reprezentantky Jenni Hermosové po vítězném finále mistrovství světa.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Suspendovaný šéf španělského fotbalu Luis Rubiales.

Článek

Rubialese v sobotu kvůli vyšetřování kauzy suspendovala světová federace FIFA. Španělský svaz RFEF svolal na dnešek krizovou schůzku zástupců všech regionálních svazů, aby zhodnotili situaci, která v zemi místo oslav premiérového titulu přerostla v diskuzi o sexuálním násilí, ženských právech a macho kultuře.

Rubialesova matka Angeles Bejarová agentuře EFE řekla, že hodlá v hladovce pokračovat, „dokud se nenajde řešení nelidského a krvavého honu na mého syna, který si nezaslouží“. Vyzvala rovněž Hermosovou, aby řekla pravdu a držela se verze událostí, s níž přišla po vypuknutí kontroverze.

„Nejde o žádné sexuální obtěžování, pokud je souhlas z obou stran, což obrázky prokazují. Můj syn by nedokázal nikomu ublížit,“ citovala EFE Bejarovou, která chce zjistit, co za rozpoutáním kauzy stojí.

Státní zastupitelství dnes oznámilo, že zahájilo předběžné vyšetřování, zda polibek představoval sexuální násilí. Hermosová má 15 dnů na to, aby podala formální stížnost jako oběť možné sexuální agrese. Zastupující premiérka Yolanda Díazová zase jednala se zástupci svazu o možném Rubialesově odvolání i možných změnách v otázkách rovnosti ve španělském fotbale.

Rubiales kvůli aféře odmítl rezignovat, jeho odchod z čela svazu ale požaduje vláda, vedení španělské ženské ligy i samotné hráčky, které pohrozily, že dokud bude v čele svazu, nebudou reprezentovat. Rubiales ale tvrdí, že Hermosová s polibkem souhlasila, což útočnice nejprve v prohlášení pro svaz potvrdila, posléze to ale pro hráčskou asociaci FUTPRO popřela a vyslovila se pro exemplární trest. Rubiales ji obvinil ze lži a pohrozil soudem.

Reklama

Související témata: