Hlavní obsah

Schweinsteigera prodávají jako vojáčka nacistické armády. Čínská špína! urazili se Němci

Berlín

Fotbalový mistr světa Bastian Schweinsteiger se podle německého listu Bild bude soudit s hongkongskou hračkářskou firmou. Ta totiž začala prodávat plastového vojáčka v uniformě německé armády z druhé světové války se jménem „Bastian“ a velmi výraznou podobou s hvězdou Manchesteru United.

Panenka v nacistické uniformě je podobná Schweinsteigerovi.

 
Článek

Fotbalistovi právníci začali podnikat kroky, jimiž chtějí asijskou firmu donutit, aby prodej kontroverzního vojáčka zastavila. Cena zhruba 30centimetrové figurky se pohybuje v přepočtu kolem třech tisíc korun.

Figurka má ve výbavě mimo jiné ocelovou helmu, vlněnou čepici se svastikou a dýku. Podle expertů na druhou světovou válku je nicméně Bastianova výbava historicky nepřesná.

Pobouření a urážka

Výrobce figurky, firma  Dragon in Dream, se brání tím, že podobnost plastového vojáčka se Schweinsteigerem, včetně jména figurky, je čistě náhodná. „Figurka je inspirovaná typickým vzhledem Němců. Máme za to, že většina jich vypadá právě takto," řekl zástupce firmy deníku Bild Patrick Chan.

S tím ale zásadně nesouhlasí fotbalistův právník Ulrich Amelung: „Jde jednoznačné porušení Schweinsteigerových osobních práv. Každý má právo na využívání své tváře. Navíc zobrazení jako vojáka Wehrmachtu se svastikou znamená velkou urážku."

Bild označil figurku jako „čínskou špínu". V Německu je totiž kapitán fotbalové reprezentace národním hrdinou, jehož zbožňuje i kancléřka Angela Merkelová. Podle listu Die Welt je pobuřující, že firma udělala z jednoho z nejpopulárnějších mužů v zemi nacistu. A omluva, že figurka má zobrazovat většinu Němců, urážku ještě zhoršila.

Reklama