Hlavní obsah

Senegal v euforii! Mané riskoval, triumf pak slavil s trofejí v posteli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nedělním finále Afrického poháru národů (APN) s Egyptem sice v normální hrací době pokutový kop neproměnil, ale po bezbrankovém stavu 0:0 na sebe v penaltovém rozstřelu vzal odpovědnost v páté sérii znovu. Podruhé už uspěl a „Lvům z Terangy“ zařídil po výhře 4:2 na penalty první triumf na africkém šampionátu v historii. Pak byl vyhlášen i nejlepším hráčem celého turnaje.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Fotbalisté Senegalu ovládli Africký pohár národů. Ve finále porazili na penalty Egypt.

Článek

„Já a penalty, to je dlouhá historie, obzvlášť v národním týmu," přiznal útočník Liverpoolu pro Canal+, jenž v dresu západoafrické země debutoval před necelými deseti lety a za Senegal odehrál 80 utkání.

Na africkém šampionátu v roce 2017 selhal v penaltovém rozstřelu s Kamerunem ve čtvrtfinále a pro tým jeho nezdar znamenal vyřazení. Z penaltového puntíku neskóroval ani o dva roky později proti Keni. Ani s Ugandou. Ale tehdy Senegalci díky jeho dalším trefám pokaždé zvítězili.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Senegalský střelec Sadio Mané s cenou pro nejlepšího hráče afrického fotbalového šampionátu.

A v neděli ve finále s Egyptem se při exekuci mýlil už v sedmé minutě, když brankář Gabaski jeho pokus vyrazil. Přesto se po bezbrankovém prodloužení postavil k rozhodujícímu kopu znovu.

„Tohle by každý hráč nedokázal," ocenil ho bývalý nigerijský reprezentant Jay-Jay Okocha na africké stanici SuperSport. „Protože víte, jak umí být fanoušci v Africe nepřátelští. Riskoval svůj život, život své rodiny,svůj domov, ale pro tohle byl prostě zrozen," dodal.

„Věděl jsem, že to bude těžké, ale nepochyboval jsem o sobě. I kdybychom nevyhráli, život by šel dál. Ale naštěstí nám bůh pomohl. Vyhráli jsme, jsme šťastní a já budu penalty kopat dál," radoval se Mané, kvůli jehož úspěšné exekuci se na druhé straně k poslední penaltě již nedostal jeho spoluhráč z Liverpoolu Mohamed Salah.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sadio Mane (@sadiomaneofficiel)

Mané pak na svůj profil na Instagramu umístil svou fotografii, na které leží v posteli s trofejí pro vítěze... Senegal vyhrál africký šampionát vůbec poprvé v historii. Předtím dvakrát ve finále selhal, v roce 2002 a 2019.

„Tohle vítězství věnuji lidem v Senegalu. Na tento pohár jsme čekali mnoho let, nyní si konečně můžeme na dres dát první hvězdu. Vyhrát africký Pohár národů v Kamerunu je speciální, a porazit nejúspěšnější tým v Africe (Egypt vyhrál africký šampionát sedmkrát, pozn. aut.) obzvlášť," neskrýval radost kouč Senegalu Aliou Cissé.

Reklama

Související témata: