Hlavní obsah

Francie - Uruguay 1:0Smolné úterý hvězd! Neymar a Mbappé se v reprezentaci zranili. Portugalci znovu bez Ronalda

Aktualizováno

Hvězdní útočníci Paris Saint-Germain Neymar a Kylian Mbappé nedohráli úterní přípravné reprezentační zápasy. Neymar střídal pravděpodobně kvůli zranění třísel už v 8. minutě ve vítězném utkání Brazílie 1:0 proti Kamerunu. Francouzský mladík Mbappé šel z trávníku ještě před přestávkou duelu proti Uruguayi kvůli zraněnému ramenu. I mistři světa vyhráli 1:0. Fotbalisté Portugalska v Lize národů na závěr skupiny A3 doma remizovali s Polskem 1:1. Úřadující mistři Evropy, kterým znovu chyběl hvězdný kapitán Cristiano Ronaldo, už měli jistý postup do Final Four.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Olivier Giroud vstřelil vítězný gól Francie poté, co ve druhé půli zápasu proti Uruguayi proměnil nařízenou penaltu.

Článek
Fotogalerie

Neymar začal grimasami dávat najevo, že něco není v pořádku, brzy po začátku utkání v anglickém Milton Keynesu. Když pak vyslal na branku Kamerunu střelu, zhroutil se na trávník a musel střídat. Na hřišti ho nahradil Richarlison z Evertonu, jenž hlavou po rohu vstřelil krátce před pauzou jediný gól utkání.

Další starosti šéfům PSG přidělal zhruba o hodinu později Mbappé. Francouzský útočník dopadl špatně na pravé rameno a trávník Stade de France opouštěl také v bolestech. Zápas proti Uruguayi, jenž byl reprízou čtvrtfinále letošního MS, rozhodl v 52. minutě Olivier Giroud proměněnou penaltou za ruku.

Nečekanou výhru 1:0 nad Walesem si připsala Albánie. Jedinou branku utkání vstřelil z pokutového kopu v 59. minutě někdejší hráč pražské Sparty a Slavie Bekim Balaj.

Nejdéle čekali fanoušci na gól v belgickém Genku, kde Itálie porazila USA díky brance střídajícího Mattea Politana ze čtvrté minuty nastavení.

Bez Ronalda stačila i remíza

Utkání v Guimaraesi gólově otevřel ve 33. minutě portugalský útočník André Silva. Po hodině hry domácí středopolař Danilo Pereira v pokutovém území fauloval Arkadiusze Milika a dostal červenou kartu. Rozhodčí nechal penaltu opakovat kvůli předčasnému vniknutí jednoho z hráčů do vymezené zóny, ale útočník Milik i napodruhé uspěl a vyrovnal.

Sestupující Poláci získali ve skupině A3 ze čtyř zápasů jen dva body a v součtu s nedávnou prohranou přípravou s českou reprezentací (0:1) nezvítězili pošesté za sebou.

Švédsko v přímém souboji o první místo ve skupině B2 doma zdolalo Rusko 2:0 a postoupilo do Ligy A díky lepším vzájemným zápasům. Ve Stockholmu se nejprve krátce před pauzou trefil Victor Lindelöf a v 72. minutě přidal pojistku Marcus Berg.

Fotbalisté pražské Sparty Alexandru Chipciu a Nicolae Stanciu nastoupili v základní sestavě Rumunska a pomohli k vítězství 1:0 v Černé Hoře. Ze skupiny C4 však postoupilo do Ligy B Srbsko díky domácí výhře 4:1 nad Litvou. Rumunsko obsadilo druhou pozici.

Do Ligy B se kvalifikovalo také Skotsko, které v Glasgow zásluhou hattricku útočníka Jamese Forresta přehrálo Izrael 3:2. Tři góly vstřelil i kosovský záložník Arber Zeneli při domácí výhře 4:0 nad Ázerbájdžánem. Kosovo postoupilo do Ligy C.

Cahill se loučil vítězně

Australský kanonýr Tim Cahill dnes naposledy oblékl reprezentační dres a s více než 33 tisíci fanoušků se rozloučil vítězně. Přípravný zápas s libanonskými fotbalisty Socceroos vyhráli 3:0, nejlepší střelec národního týmu Cahill nastoupil za mohutného aplausu v závěru na pár minut.

Za Austrálii hrál kanonýr ze Sydney 14 let a v rodném městě se dnes definitivně rozloučil. Zůstalo mu na kontě 50 gólů a 108 startů. O jediný zápas více má rekordman brankář Mark Schwarzer.

"Tohle je jedinkrát, kdy mě vidíte plakat," řekl po emotivní rozlučce Cahill, jenž za dva týdny oslaví 39. narozeniny. "Chci poděkovat všem. Předně rodině, pak spoluhráčům, trenérům i dalším členům realizačních týmů i vám fanouškům. Pokaždé, když jsem nastoupil ve zlato-zeleném dresu, dal jsem do toho srdce," dodal.

O tom, že v reprezentaci končí, informoval už v létě po mistrovství světa v Rusku, které bylo jeho čtvrtým šampionátem. Na Olympijském stadionu v Sydney mu dnes aplaudovalo 33.268 diváků. Klubovou kariéru strávil převážně v Anglii v Millwallu a Evertonu, pak hrál v New Yorku a v Číně.

Závěrečná utkání základních skupin fotbalové Ligy národů:
Skupina A3:
Portugalsko - Polsko 1:1 (1:0)
Branky: 33. André Silva - 66. Milik z pen. ČK: 63. Danilo Pereira (Portugalsko).
Skupina B2:
Švédsko - Rusko 2:0 (1:0)
Branky: 41. Lindelöf, 72. Berg.
Skupina C1:
Skotsko - Izrael 3:2 (2:1)
Branky: 34., 43. a 64. Forrest - 9. Kajal, 75. Zahavi.
Skupina C4:
Černá Hora - Rumunsko 0:1 (0:1)
Branka: 44. Tucudean.
Srbsko - Litva 4:1 (0:0)
Branky: 51. vlastní Žulpa, 58. Mitrovič, 71. Prijovič, 74. Ljajič - 64. Petravičius.
Skupina D3:
Malta - Faerské ostrovy 1:1 (1:1)
Branky: 4. Corbolan - 3. Joensen.
Kosovo - Ázerbájdžán 4:0 (1:0)
Branky: 2., 50. a 76. Zeneli, 61. Rrahmani
Přípravná fotbalová utkání:
Austrálie - Libanon 3:0 (2:0)
Branky: 19. a 41. Boyle, 68. Leckie.
Japonsko - Kyrgyzstán 4:0 (2:0)
Branky: 2. Jamanaka, 19. Haraguči, 72. Osako, 73. Nakadžima.
Korea - Uzbekistán 4:0 (2:0)
Branky: 9. Nam Te-hi, 24. Hwang I-čo, 70. Mun Son-min, 81. Suk Hjon-čun.
Albánie - Wales 1:0 (0:0)
Branka: 59. Balaj z pen.
Brazílie - Kamerun 1:0 (1:0)
Branka: 45. Richarlison
Itálie - USA 1:0 (0:0)
Branka: 90.+4 Politano.
Francie - Uruguay 1:0 (0:0)
Branka: 51. Giroud z pen.
Turecko - Ukrajina 0:0.

Reklama