Hlavní obsah

Souček: Pelé byl legendou i pro naši generaci. Podle Fouska byl králem fotbalu

Smrt fotbalového velikána Brazilce Pelého zasáhla i český fotbal. Slova obdivu a úcty k legendárnímu střelci mají i předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek, reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý a kapitán národního mužstva Tomáš Souček.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Legendární brazilský fotbalista Pelé pózuje s trofejí z MS 1958.

Článek

Zástupci českého fotbalu jsou po jeho smrti smutní stejně jako všichni na světě. „Je to smutný okamžik pro fotbal na celém světě. Pro mnoho generací byl Pelé nepřekonatelnou legendou, králem našeho sportu. Podle posledních zpráv přicházejících z Brazílie bylo zřejmé, že je ve špatném zdravotním stavu, teď celý fotbalový svět bude truchlit. Po nedávné oslavě fotbalu v Kataru přichází smutná chvíle," konstatoval svazový šéf Petr Fousek na stránkách fotbalové asociace.

„Mám obrovský obdiv a respekt k tomu, co dokázal a co pro světový fotbal udělal. Ze zprávy o jeho úmrtí musí být smutno každému fanouškovi, protože fotbal ztratil neobyčejnou osobnost a bez přehánění i svůj symbol," přidal trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý.

O Pelém promluvil i reprezentační kapitán Tomáš Souček. „Je neskutečné, co dokázal. Legendou byl nejenom ve své době, ale i pro naši generaci, a po právu jí zůstane napořád. Je to smutná zpráva pro celý fotbal," vzkázal hráč anglického West Hamu.

Pelé se ve své kariéře čtyřikrát postavil proti českému národnímu týmu. Neprohrál (dvě výhry a dvě remízy) a dal čtyři branky. Památný je zápas na mistrovství světa v roce 1962, kdy se Pelé zranil, ale jelikož se nemohlo střídat, zůstal na hřišti. Český tahoun Josef Masopust svým spoluhráčům nařídil, aby soupeře neatakovali. Pelé na oplátku neútočil a pouze přihrával dál, pokud se k němu míč dostal.

Reklama