Hlavní obsah

Svou karikaturu hledal Straka marně, ale favority MS vyjmenoval. A Belgii s Japonskem mezi nimi!

Praha

Svou karikaturu hledal v komiksu marně. Zato pověstmi opředený Masopustův slalom z finále v Chile objevil. A karikaturu Nejedlého, jenž se stal před osmdesáti lety na světovém šampionátu v Itálii s pěti trefami králem střelců, pochopitelně také. „Báječný nápad. A hlavně originální s opravdu bombastickými karikaturami,“ rozplýval se internacionál František Straka nad obrazovým průvodcem historií světových šampionátů, který před vypuknutím mistrovství světa v Brazílii přišel na trh a on ho pokřtil.

Foto: Sport.cz

Franck Ribéry v karikatuře.

Článek
Fotogalerie

Jasně, nejprve hledal mistrovství světa v Itálii. Nikoli to, na němž to Nejedlý, Plánička, Ženíšek, Puč, Čambal a spol. dotáhli až do finále, ale šampionát, jenž se hrál na Apeninském poloostrově v devadesátém roce a on sám ho okusil.

Neuznaný gól proti squadře mu scházel

„Je tam o nás jen zmínka. Karikatura, jak nás Roberto Baggio v posledním zápase ve skupině vyškolil a po driblinku celou naší obranou dal nejkrásnější gól šampionátu. Ale že by tam dali také regulérní Grigovu branku, kterou sudí neuznal, to ne," rozpovídal se nový trenér bratislavského Slovanu František Straka při listováním obrazovým průvodcem MS ve fotbale, který z německého originálu uvedlo na český trh nakladatelství Grada.

„Věčná škoda té neuznané trefy. Nemuseli jsme s Itálií prohrát a kdoví, jak by to bylo dál. Ve čtvrtfinále jsme nemuseli narazit na Němce, ale mohli jsme se potkat třeba s Argentinou, která nehrála v právě oslnivé formě," vracel se ve vzpomínkách o čtvrtstoletí dozadu.

„Ale stejně to byl báječný šampionát. Už fantastické kvalifikační duely se Švýcarskem a Portugalskem, při nichž se na Letné mačkalo v ochozech snad třicet tisíc diváků. A pak tažení Itálií... Otevřely se hranice, lidé mohli svobodně cestovat, a když jsme ve Florencii nastupovali k prvnímu střetnutí, bylo na tribunách pro čtyřicet tisíc fanoušků snad pětatřicet tisíc Čechů a Slováků. Bombastické. Neuvěřitelné. Fenomenální. Jasně že jsme se na té vlně vezli, protože jsme měli neskutečně silný mančaft a byli hladoví po úspěchu," doslova se Franz rozzářil při reminiscencích na Itálii.

Kdo nezažil šampionát, nepoznal fotbal

„Kdo nezažil atmosféru světového šampionátu, jako by ani nepoznal, co fotbal obnáší. Proto věčná škoda, že se česká reprezentace na letošní mistrovství neprobojovala. V Brazílii to bude bomba. Kde jinde by se také měla psát poéma na fotbal, když ne v zemi, jež je mu zaslíbená. A to přes všechny ekonomické a sociální problémy, s nimiž se musí Brazilci vyrovnávat."

Pochopitelně že je natěšený jako malý kluk. A ani to nepopírá. „Fakt si připadám, jako když mi bylo dvanáct, hrálo se mistrovství světa v Mexiku a táta mě v noci budil, abych se mohl dívat na Migase, Petráše a spol.," doslova se rozteskní Straka, ale okamžitě se vrací zpátky k blížícímu se šampionátu v Brazílii.

Němce mezi favority nezařadil

Jasně že má své favority. A kupodivu to nejsou Němci, které jindy preferuje vždy a všude.

„Jenže závěrečné soustředění se jim vyloženě nepovedlo, navíc jim z kádru vypadl Reus, většina hráčů je po náročné sezóně vyšťavena a nejsou ve formě.  Pravdou sice je, že Německo je vyloženě turnajovým mančaftem, ale hodně bude záležet na tom, zda budou tahouni zdravotně v pořádku," přemítá o šancích Löwova výběru.

„Do semifinále se podle mého dostanou Argentinci a Španělé, doprovodí je Brazílie, i když v domácím prostředí to bude mít strašně těžké. Nevěřím, že ustojí obrovský tlak a získá Světový pohár. Společně s touto trojicí favorizuji Belgii, která je mým černým koněm a také Francii, i když se bude muset obejít bez zraněného Ribéryho," zarazí se František Straka u karikatury francouzské hvězdy vyvedené ve zmiňovaném průvodci argentinským sportovním karikaturistou známého v Evropě jako German Aczel.

„A nezapomínejme na Japonce, kteří mohou totálně překvapit. V Evropě toho o nich moc nevíme, ale jejich fotbalový projev určitě protivníky zaskočí," míní Straka, když prochází šampionátovým pavoukem na posledních stránkách publikace.

„Fakt senza nápad udělat průvodce formou komiksu s bombastickými karikaturami. Člověk se baví a uvolní, což budeme během mistrovství všichni moc potřebovat."

Zaskočí Belgie a Japonsko v duchu Strakových předpovědí favority?
Ano
62,2 %
Ne
37,8 %
Celkem hlasovalo 4917 čtenářů.

Reklama

Související témata: