Hlavní obsah

Švýcarská prokuratura zastavila vyšetřování Infantina kvůli aféře s letadlem

Švýcarské státní zastupitelství zastavilo vyšetřování "letecké aféry" předsedy Mezinárodní fotbalové federace FIFA Gianniho Infantina. Podle prohlášení federální prokuratury se podezření na spáchání trestného činu neprokázalo, vyšetřování ho naopak vyvrátilo. FIFA rozhodnutí přivítala.

Foto: FAČR

Předseda FAČR Petr Fousek (vlevo) s předsedou FIFA Giannim Infantinem na Olympijském stadionu v Římě před zahajovacím zápasem EURO 2020 Itálie – Turecko.

Článek

Infantino si v roce 2017 nechal k návratu ze zámořské služební cesty zaplatit drahé soukromé letadlo. Odůvodnil to tím, že spěchal na schůzku s šéfem UEFA Aleksanderem Čeferinem, k níž ale nedošlo. Kauzou, na kterou upozornil německý list Süddeutsche Zeitung, se zabývala v létě 2020 etická komise FIFA, ale Infantina nepotrestala.

Infantino byl podle vyjádření prokuratury schopen prokázat, že jeho jednání bylo v souladu s platnými pravidly FIFA na úhradu nákladů pro vysoce postavené funkcionáře. Vyšetřování bylo oficiálně zastaveno k 2. březnu.

Foto: fifa.com

Mezinárodní fotbalová federace FIFA

Federální žalobci ale zdůraznili, že hlavní líčení proti Infantinovi a dalším osobám kvůli podezření z porušení úředního tajemství, zneužití pravomoci úřední osoby a dalších trestných činů v kauze týkající se jeho nestandardních schůzek s bývalým generálním prokurátorem Michaelem Lauberem dosud nebylo zastaveno. Důkazní řízení a vyšetřování stále pokračuje.

Dílčí úspěch Infantino zaznamenal týden před kongresem FIFA, kde by měl být znovuzvolen předsedou. V čele světového fotbalu stojí od února 2016, kdy vystřídal Josepha Blattera. Pro letošní volbu nemá žádného protikandidáta.

Reklama

Související témata: