Hlavní obsah

Tady už žádný scénář nepomůže! Nižší fotbalové soutěže končí, sezona se dohrávat nebude

Praha
Aktualizováno

Očekávaná zpráva zasáhla aktéry amatérských i mládežnických soutěží. Na základě harmonogramu rozvolňování ze strany státních institucí, byl výkonný výbor Fotbalové asociace ČR (FAČR) na svém úterním zasedání nucen schválit ukončení nedohraného soutěžního ročníku 2020/21. Jde již o druhou sezonu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny. Ze soutěží, které pořádá FAČR, se dohraje pouze domácí pohár MOL Cup a první liga žen.

Ani Milan Baroš si v nižší soutěži už na jaře nekopne...Video: FAČR

 
Článek

Naděje na dokončení ročníku už jen doutnala. A teď je definitivně pryč.

„Do poslední chvíle jsme bojovali, aby se mohly neprofesionální soutěže dohrát. Proto jsme také neustále vymýšleli nové a nové varianty scénářů tak, abychom mohli odehrát požadovaný počet utkání a byla zajištěna regulérní prostupnost soutěží," ujišťuje Martin Malík, předseda FAČR.

Milan Baroš ukázal velký přehled a v klidu překonal brankářeVideo: Petr Marek

"Ve chvíli, kdy jiné sporty soutěže odpískaly, my stále věřili a bojovali. Máme ale první květnový týden a stále není povolena ani možnost plnohodnotného tréninku klubů, takže je potřeba nyní bohužel konstatovat, že ani fotbalové soutěže již nepůjde dohrát," vysvětluje.

Výkonný výbor zdůrazňuje, že při svém rozhodování myslel i na to, že po dlouhé herní a tréninkové přestávce není možné realizovat s ohledem na absenci společné přípravy hráčů v klubech restart soutěží bez výrazného rizika zranění hráčů.

Zdraví hráčů je prioritou

Rozhodnutí o ukončení sezony se týká amatérských soutěží od třetí ligy níže včetně mládežnických soutěží.

„Zdraví hráčů je a vždy bude naší prioritou. Opravdu jsme dnes již v termínu, kdy nejde realizovat harmonogram soutěží od ČFL a MSFL dolů, včetně tolik potřebného tréninkové procesu, který by restartu předcházel. Je to samozřejmě o to smutnější, že jde o druhou sezonu v řadě, kdy musely být neprofesionální soutěže předčasně ukončeny," připomíná generální sekretář Jan Pauly.

Zastrašováním konkurence se rodil přestup do FK Řeporyje. Nemůže to dopadnou špatně, věří Martin FeninVideo: Sport.cz

Asociace nicméně doufá, že ukončení soutěží stále ještě neznamená automaticky konec fotbalové sezony. Je připravena pomoci klubům s realizací případných turnajů spadajících pod okresní a krajské svazy termínově do sezony 2020/21.

„Výkonný výbor rozhodl také o tom, že v případě realizace podobných turnajů, pokud tedy budou umožněny z hlediska hygienického rozvolňování, bude za předem stanovených pravidel proplácet náklady klubů na rozhodčí, abychom mohli jako střešní organizace amatérského fotbalu přispět alespoň nějakou měrou k reálnému návratu na hřiště a zároveň pomoci přípravě hráčů na novou sezónu," dodává Malík.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň