Hlavní obsah

Účastník MS ve fotbale opět řeší skandál. Další podvody s věkem hráčů

Podvody s věky hráčů, zejména afrických týmů, nejsou žádnou novinkou. Vždyť i v Česku se řešil případ exsparťanského záložníka Guélora Kangy, který se měl narodit o pět let dříve, než bylo uváděno. Se skandálem se nyní potýká Kamerun, kdy hned 21 z 30 hráčů do 17 let bylo starších, a tak byli z reprezentace vyřazeni.

Svazový šéf Samuel Eto'o (uprostřed) bouřlivě oslavuje s hráči Kamerunu postup na MS v Kataru.

Článek

Kamerunská fotbalová reprezentace řešila věkové machinace už v létě, kdy si předvolala 44 hráčů z osmi různých klubů k výslechu kvůli údajnému podvodu s věkem či totožností. Prezident federace jednoho z účastníků loňského světového šampionátu Samuel Eto´o si stanovil jako jeden z cílů, po nástupu do funkce, tento „trend" nasazování starších hráčů do mládežnických kategorií vymýtit.

Bývalý skvělý fotbalista s tím má však plné ruce práce. Při své snaze totiž narazil na další problém. Hned 21 z 30 hráčů, kteří byli vybráni pro kvalifikační zápasy na Africký pohár národů do 17 let, bylo starších 18 let. Odhalily to výsledky magnetické rezonance, kdy hráčům bylo skenováno zápěstí a měřena zralost kostí. Informovala o tom kamerunská fotbalová federace v oficiálním prohlášení.

„Toto opatření je výsledkem přísných pokynů prezidenta federace, aby se skoncovalo s manipulací se záznamy o civilním stavu, které v minulosti poškodily obraz vrcholného orgánu kamerunského fotbalu. Federace naléhavě vyzývá všechny aktéry, zejména trenéry, aby zajistili dodržování věku podle kategorií," stojí v prohlášení. Federace dále oznámila, že nyní se usilovně pracuje na tom, aby se za vyloučené hráče našla náhrada.

Reklama

Související témata: