Hlavní obsah

Ukrajinské sportovní hvězdy i legendy pálí zostra do Putina i Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I sportovní svět velmi rychle reaguje na ruskou invazi do Ukrajiny, která začala ve čtvrtek v brzkých ranních hodinách. Nejvíce vidět a slyšet jsou pochopitelně sami ukrajinští sportovci. Nejdále zašel fotbalista Manchesteru City Oleksandr Zinčenko, jehož drsný vzkaz rezonuje internetem.

Foto: Carl Recine, Reuters

Ukrajinský fotbalista Oleksandr Zinčenko.

Článek

Jedna z opor ukrajinské reprezentace vystavila na Instagramu podobiznu ruského prezidenta Vladimira Putina, k níž napsala: „Doufám, že zemřeš tou nejbolestivější smrtí. Zrůdo," napsal 25letý univerzál.

K situaci se také vyjádřil i krátce předtím, než Rusko invazi zahájilo.

„Celý civilizovaný svět se bojí o situaci v mojí zemi a já nemohu zůstat pozadu. Na fotce je moje země, kde jsem se narodil a byl vychováván. Její barvy hájím na mezinárodním poli ve sportovních arénách. Moje země patří Ukrajincům a nikdy si ji nikdo nemůže přivlastňovat. Nikdy se nevzdáme. Sláva Ukrajině," napsal Zinčenko k fotografické mapě své země.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Alex Zinchenko (@zinchenko_96)

K lidu promluvil také vítěz Ligy mistrů a držitel Zlatého míče Andrej Ševčenko. „Vždy jsem byl hrdý na náš lid a vlast. Prošli jsme si spoustou těžkostí za posledních třicet let, kdy jsme se formovali jako národ. Národ upřímných, tvrdě pracujících a svobodu milujících občanů. Teď procházíme všichni těžkými časy. Ale musíme se sjednotit. V jednotě zvítězíme. Sláva Ukrajině," napsal Ševčenko.

Podporu Ukrajině vyjádřil také český mistr Slavia Praha, jejichž barvy hájí dva hráči z této země.

„Jsou věci, které jdou daleko za hranice fotbalového světa. Taras Kačaraba a Maksym Talovjerov se svými rodinami mají od Slavie maximální podporu. Klub nabídl hráčům pomoc v případě jakékoliv potřeby. Zároveň vyjadřujeme podporu a mnoho sil a vůle všem Ukrajincům," stojí na twitterovém účtu Slavie.

I sám Kačaraba svoji vlast podpořil vzkazem. „Ukrajina je moje vlast. Věřím naší zemi, naší armádě. Chci poděkovat těm, kteří chrání naše hranice. Volba Ukrajinců je evropská Ukrajina. Zachováme si nezávislost, demokracii a státní suverenitu. Jsem hrdý a poctěn, že mohu reprezentovat svou zemi na mezinárodní scéně. Sláva Ukrajině," uvedl na sociální síti.

Reklama

Související témata:
  Č. Budějovice - Bohemians dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  Jablonec - Karviná dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  Pardubice - Zlín dnes 15 : 00
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.