Hlavní obsah

V bráně stál chlap, důkladně zkontrolujte pohlaví, zuří poražené soupeřky

Ta brankářka byla divná! A nenecháme to jen tak! Obrovský povyk nastal kolem íránské fotbalové reprezentace žen. Čelí podezření, že za ni chytal muž. Poražené soupeřky z Jordánska zuří. Jejich národní svaz žádá o prošetření záležitosti.

Sestřih utkání Írán - Jordánsko

 
Článek

Pozornost vzbudila gólmanka Zohreh Koudaeiová, která se 25. září zúčastnila kvalifikačního utkání žen. Írán vyhrál zápas 4:2 na penalty a kvalifikoval se na Asijský pohár 2022.

Poslední slovo však bude mít vrcholný asijský fotbalový orgán (AFC). „Vzhledem k důkazům předloženým (jordánským svazem) a důležitosti soutěže vyzýváme AFC, aby bylo zahájeno transparentní a jednoznačné vyšetřování panelem nezávislých lékařských expertů s cílem určit způsobilost těch, kterých se to týká," uvádí jordánská strana a zdůrazňuje, že jí nejde jen o důkladnou kontrolu pohlaví brankářky, ale i dalších příslušnic týmu, který v souladu s pravidly nastupuje v dresech, které zahalují víc než klasické fotbalové oblečení.

"Řeči o pohlaví brankářky jsou jen výmluvou, proč nepřijmout porážku od íránských žen," reaguje trenérka vítězek Maryam Irandoostová. "Chtěla bych potvrdit, že před zahájením kvalifikace byly provedeny nezbytné testy, lékařský personál pečlivě prozkoumal každou hráčku národního týmu."

V souvislosti s případem média připomínají záležitost z roku 2014, kdy testy pohlaví zjistily, že čtyři hráčky íránského ženského futsalového týmu byly muži, u nichž byl podle dostupných informací započat proces změny pohlaví, ale ještě nebyl dokončen.

Reklama

Související témata: