Hlavní obsah

V užší nominaci na cenu pro fotbalistu roku 2021 jsou Messi, Lewandowski a Salah

V užší nominaci na cenu The Best pro nejlepšího fotbalistu roku 2021 podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA jsou poslední vítěz Robert Lewandowski, Lionel Messi a Muhammad Salah. Vítěz, o němž rozhodují úspěchy dosažené mezi říjnem 2020 až srpnem minulého roku, bude vyhlášen 17. ledna. FIFA o tom informovala na svém webu.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Lionel Messi je mezi nominovanými na nejlepšího fotbalistu světa

Článek

Třiatřicetiletý Lewandowski pomohl v minulé sezoně Bayernu Mnichov k devátému titulu v německé lize za sebou. Rodák z Varšavy zaznamenal 41 branek, čímž o jeden gól překonal dosavadní rekord Gerda Müllera z ročníku 1971/72. Lewandowski byl na letním Euru se třemi zásahy i nejlepším střelcem polské reprezentace, s níž však skončil v základní skupině.

O rok starší Messi dovedl v létě Argentinu jako kapitán k triumfu na Copě América a dočkal se premiérové trofeje v reprezentačním A-týmu. Před srpnovým odchodem z Barcelony do PSG pomohl Kataláncům vyhrát Španělský pohár. Na konci listopadu získal sedmý Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa, čímž vylepšil vlastní rekord v anketě magazínu France Football. Na druhé místo v hlasování odsunul právě Lewandowského.

Devětadvacetiletý Egypťan Salah v uplynulé sezoně s Liverpoolem žádnou trofej nezískal, s 22 trefami však skončil druhý mezi nejlepšími kanonýry Premier League o jednu branku za Harrym Kanem z Tottenhamu.

Hvězdy roku budou volit kapitáni a trenéři reprezentačních mužstev, fanoušci a zástupci médií. Vedle nejlepšího fotbalisty a fotbalistky FIFA ocení také nejlepší trenéry, brankáře či střelce nejhezčího gólu, kde se o prvenství uchází český reprezentant Patrik Schick s trefou z téměř poloviny hřiště v červnovém zápase mistrovství Evropy proti Skotsku.

Reklama

Související témata: