Hlavní obsah

VIDEO: Éra vuvuzel neskončila. "Včelí úl" je zařazen do oxfordského slovníku

PRAHA

Vuvuzela, vuvuzela, vuvuzela. Stále dokola monotónní zvuk, který připomíná srážku s včelím úlem. Mnozí ji vzali na nemilost, stali se s touto trubkou nepřáteli. Avšak ne všichni. Učenci přibrali tento kus plastu mezi slova vyvolená. Vuvuzela je zařazena do oxfordského slovníku angličtiny.

Foto: Rebecca Blackwell, ČTK/AP

Vuvuzela.

Článek

Trubka, která si popularitu získala při mistrovství světa ve fotbale v Jihoafrické republice, nevyloudila poslední tón se závěrečným utkáním šampiónatu. Žije dál.

O zařazení slova vuvuzela do slovníku rozhodlo 75% z 320 lingvistů z 60 zemí. Africký lidový hudební nástroj, který byl dříve používán ke svolávání občanů dosahuje až 130 decibelů, což je blízko hranice trvalého poškození sluchu. Proto si také mnozí fanoušci u televize stahovali při zápasech zvuk.

Oxfordský slovník anglického jazyka se stal před pár dny bohatší o 2000 slov. Ta vyšla ze zkoumání dvou miliard slov. Mnohdy letité bádání a prověřování v tomto případě trvalo jeden měsíc. Tak dlouho probíhalo mistrovství světa.

Dokonce největší světový video portál youtube.com jako recesi přidal tzv. Vuvuzela tlačítko, které do každého videa na tomto serveru přidává zvuk vuvuzel.

Reklama

Související témata:
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen