Hlavní obsah

Vládne kanonýrům celé Evropy, přesto Schick myslí na Polsko a áčko vůbec neřeší

Praha

Pyšní se vizitkou nejlepšího kanonýra evropské kvalifikace fotbalistů do jednadvaceti let. Po čtvrtečních zápasech a českém vítězství 3:0 nad Černou Horou má český útočník Patrik Schick na kontě deset branek, což se nikomu dalšímu nepodařilo. I díky jeho zásluze se tým trenéra Lavičky drží na čele 1. skupiny a je blízko postupu na ME 2017 v Polsku.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zprava Patrik Schick, Jaroslav Plašil a Theo Gebre Selassie.

Článek

„Za pozici nejlepšího kanonýra jsem moc rád. Ještě zbývá několik zápasů, tak uvidíme, jak vysoko nakonec v pořadí budu. Těší mě střelecká forma. S každým gólem moje sebevědomí roste, trefy útočníkovi pomáhají k pohodě. Ale ať to zní jakkoliv neuvěřitelně, góly neřeším. Hlavní je pro mě postup týmu na šampionát," vykládal Schick, když v pátek po obědě odpočíval v útrobách Parkhotelu Benice, kde má jednadvacítka dočasný domov.

Schick dvěma brankami na rozjezd kvalifikace přispěl k demolici Malty, pak gólem zařídil výhru nad Belgií, dvakrát pokořil Lotyšsko, třemi zásahy Maltu na její půdě a naposledy si ve čtvrtek připsal dvě trefy do sítě Černé Hory. Nejprve proměnil pokutový kop, pak po centru Havla sice hlavičku Schicka ještě brankář vyrazil, ale útočník pohotově míč dorazil do sítě.

„Když jsem šel už v šesté minutě za bezbrankového stavu na penaltu, cítil jsem napětí. Ale současně jsem si věřil. Tušil jsem, že z předešlých zápasů bude mít brankář načtené, kam pokutové kopy zahrávám. Dával jsem je na levou stranu gólmana. Na internetu není těžké si to najít. I proto jsem tentokrát volil opačnou stranu," smál se útočník Sampdorie Janov.

Když po šestnácti minutách ideálním centrem našel za obranou Čermáka pálícího neomylně k tyči, bylo o zápase rozhodnuto. „Vydařený vstup nám duel hodně ulehčil, získali jsme klid.

Ale pořád jsme v hlavách měli vzpomínku na domácí zápas v Uherském Hradišti, kde jsme dvakrát vedli o dvě branky a stejně jen remizovali," vyprávěl Schick, jenž po obrátce schytal hodně tvrdých ran. „Domácí hru hodně přiostřili, faulů na mě bylo dost. Některé zákroky byly hodně nefér. Ale nechtěl jsem se nechat vytočit, byť mě zápas pořádně bolel," říkal Schick.

Před úterním duelem v Belgii má český tým skvělou pozici. Remíza garantuje, že jakýkoliv domácí bodový zisk při říjnovém finiši s Moldavskem zaručí postup. „Jde prakticky o předčasné finále," přemítal Schick, jenž má jasný názor i na přesun do reprezentačního áčka: „Chci dokončit kvalifikaci s jednadvacítkou. Šampionát v Polsku by byl parádní tečkou."

Reklama

Související témata: