Hlavní obsah

Z královny vyzařovala jiskra mládí, vzpomínal kouč stříbrných fotbalistů Uhrin

Podle kouče stříbrných fotbalistů z mistrovství Evropy 1996 Dušana Uhrina staršího vyzařovaly z anglické královny Alžběty II. klid a jiskra mládí. Bývalý reprezentační trenér na setkání s nejdéle sloužící britskou panovnicí dodnes vzpomíná. Alžběta II. zemřela dnes ve věku 96 let.

Foto: Fiona Hanson, ČTK/AP

Královna Alžběta II. a premiér Tony Blair na snímku z roku 1997.

Článek

"Vzpomínám na ni jedině v dobrém, protože jsme získali stříbrné medaile a sama královna nám je po finále předávala. Pro nás to byla veliká čest," řekl Uhrin ČTK.

Jeho tým ve finále před 26 lety nestačil na Německo, kterému v londýnském Wembley podlehl 1:2 po prodloužení. Přesto šlo o historický výsledek samostatné české reprezentace. Setkání s královnou podle Uhrina ještě umocnilo zážitek ze sportovního úspěchu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dušan Uhrin starší během vyhlášení ankety Fotbalista roku 2016.

"Byla úžasně klidná, milá a vyzařovala z ní taková jiskra mládí. To by asi potvrdil každý z hráčů, kteří tehdy byli v týmu a medaili si od ní přebrali," vzpomínal devětasedmdesátiletý bývalý trenér.

"Museli jsme poděkovat, ale žádný rozhovor jsme s ní neměli. Fotografie ze setkání s královnou mám dodnes doma a jsou pro mě velkou vzácností," dodal Uhrin.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň