Hlavní obsah

Z Vrbovy nabídky byl v šoku. Taková výzva se neodmítá, říká Ticháček

Ehrenhausen

Když se mu před třemi týdny ozval Pavel Vrba, zda by ho nenásledoval do ruské Machačkaly, musel se štípnout, jestli se mu to nezdá. „Byl to pro mě šok,“ přiznává Martin Ticháček. Ještě týž den večer českému kouči oznámil, že nabídku na pozici trenéra brankářů fotbalistů Anži bere.

Foto: Robert Neumann, Sport.cz

Martin Ticháček v roli trenéra brankářů Machačkaly.

Článek
Fotogalerie

Na konci června měl ale Ticháček úplně jiné plány. Připravoval se na návrat k plzeňské mládeži. U prvního mužstva skončil s příchodem nového trenéra Romana Pivarníka, jenž si s sebou přivedl svůj realizační tým včetně kouče gólmanů Martina Vaniaka.

„Ve Viktorce jsem chtěl zůstat dál, v tom jsem měl jasno. Už jsem si obvolával gólmany z dorostu a juniorky, těšil jsem se. Když jsem měl začít, zavolal mi pan Vrba," vypráví Ticháček, který se musel rozhodnout během několika hodin.

„Neuměl jsem si představit, že bych odešel bez rodiny, jsem na ní fixovaný. Teď jsem ale rád, že jsem kývnul. Kdybych odmítl, určitě bych si to vyčítal. Taková výzva se prostě neodmítá," podotýká Ticháček.

V jeho případě stoprocentně platí rčení, že všechno zlé je k něčemu dobré. Brankářskou kariéru mu překazilo těžké zranění ramene v srpnu 2010. V době, kdy si v Plzni vybojoval vysněnou pozici jedničky. Když se mu po návratu nedařilo prorazit, začal si otevírat vrátka k trenérskému řemeslu. Od léta 2013 připravoval brankáře staršího dorostu Viktorie, loni v létě přešel k A-týmu. V 34 letech jeho kariéra letí strmě vzhůru.

Je ve velkém očekávání

„Vždycky jsem si stěžoval na osud, litoval nešťastného zranění. Teď zjišťuji, že mi to spíš pomohlo. Uměl jsem si to správně vyhodnotit, ukončil jsem brzy kariéru a vrhnul se na trénování," říká Ticháček. „Neskutečně mě ta práce baví a naplňuje. Je mi jedno, jestli dělám mládež nebo dospělé. Vím, že musím zůstat pokorný, jedině tak se člověk může posouvat dál," dodává muž, který za Viktorii odchytal 46 zápasů a dobyl s ní historicky první ligový titul.

V Machačkale má na starosti dvojici zkušených brankářů Jurčenko-Belenov, a duo nadějných mladíků. „Oba starší kluci jsou v širší nominaci ruské reprezentace, výborní jsou i ti mladší. V brance máme velkou kvalitu," pochvaluje si Ticháček, který postupně zařazuje do komunikace víc a víc ruských slovíček.

„Zatím mám ze všeho dobré pocity. Samozřejmě si uvědomuji, že rozhodující budou zápasy. Jsem ve velkém očekávání, jaká ruská liga bude. Už aby to začalo," těší se Ticháček na úvodní duel s úřadujícím mistrem CSKA Moskva.

Reklama

Související témata: