Hlavní obsah

Za loňský Matuidiho přestup dostal Beckhamův klub pokutu 2 miliony dolarů

New York

Zámořský fotbalový klub Inter Miami, jehož spoluvlastníkem je někdejší anglická hvězda David Beckham, dostal pokutu ve výši dvou milionů dolarů (42 milionů korun) za porušení pravidel o platovém stropu a soupisce. Nejvyšší finanční trest v historii soutěže vyneslo vedení Major League Soccer (MLS) v důsledku loňského přestupu francouzského záložníka Blaise Matuidiho.

Foto: Fotoarchiv Blaise Matuidiho

Francouz Blaise Matuidi v jeho současném působišti, celku Inter Miami z MLS.

Článek

Mistr světa z roku 2018 přišel do Interu jako volný hráč loni v srpnu, jeho angažmá ale ihned začalo vyšetřovat vedení ligy. Ukázalo se, že vzhledem k výši svého platu měl být Matuidi a s ním také kolumbijský obránce Andrés Reyes zařazen na soupisku do kategorie hráčů s rozpočtovou výjimkou. Takoví mohou být v týmu maximálně tři a floridský klub byl potrestán i za to, že nezveřejnil dostatečné informace o kontraktech s další trojicí hráčů (González Pirez, Nicolás Figal a Julián Carranza), jejichž příjmy tím pádem byly podhodnocené.

"Pravidla jsou svatá a jsou základním principem soutěže. A kluby jsou zodpovědné za jejich dodržování," uvedla MLS v prohlášení.

Vedle trestu pro klub ligové vedení suspendovalo do konce sezony 2022 tehdejšího sportovního ředitele Paula McDonougha, který v organizaci skončil v prosinci a v reakci na verdikt MLS byl v pátek propuštěn z funkce v Atlantě. Pokutu ve výši 250.000 dolarů dostal také klubový šéf Jorge Mas, který porušení pravidel přiznal. "Na řešení jsme ale úzce spolupracovali s MLS a provedli jsme zásadní změny ve struktuře řízení klubu," uvedl v prohlášení.

V MLS byla dosud rekordní pokutou částka 150.000 dolarů pro majitele Realu Salt Lake Della Loye Hansena v roce 2015.

Reklama

Související témata: