Hlavní obsah

Zemřel bývalý československý reprezentant. Získal sedm titulů, na MS dal gól Německu i Argentině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Smutná zpráva. Ve věku 87 let zemřel ve čtvrtek ráno bývalý československý reprezentant a opora Dukly v její slavné éře Milan Dvořák. Informaci přinesl web fotbal.cz. Vrchol kariéry kanonýr a později defenzivně laděný hráč zažíval v padesátých a šedesátých letech minulého století. Byl odchovancem Spartaku Stalingrad (dnešní Bohemians), s Duklou později získal sedm titulů.

Foto: www.fotbal.cz

Milan Dvořák

Článek

V reprezentaci odehrál třináct utkání, vstřelil tři branky a vrcholem jeho kariéry v národním týmu bylo mistrovství světa v roce 1958.

V nároďáku debutoval už pár dní po svých osmnáctých narozeninách tak trochu kuriózně. Na sklonku roku 1952 byli „klokani" vysláni do Albánie, kde sehráli dvě oficiální mezistátní utkání. Ve druhém už Dvořák skóroval.

Skvělé chvíle zažíval na šampionátu v roce 1958 ve Švédsku, kde zasáhl do všech čtyř utkání. Z penalty dal vedoucí gól proti Německu (nakonec 2:2), otevřel skóre i s Argentinou (6:1). Byl i u následných porážek se Severním Irskem (0:1 a pak 1:2 po prodloužení v dodatečném play-off o postup ze skupiny).

Do Dukly přišel v roce 1954 v éře trenéra Karla Kolského. Vedle ligových titulů se jedenkrát podílel i na triumfu v Čs. poháru. Byl součástí legendárního týmu, který opakovaně zářil na Americkém poháru.

Prvního září 1957 se na stadionu v Edenu postaral o trefu, která se zapsala do srdcí diváků. Slávistický gólman Břetislav Dolejší míč poslal výkopem od branky na polovinu Dukly. Dvořák se do něj opřel rovnou z voleje a vstřelil gól z nějakých 60 metrů.

V lize dal celkem 61 branek. V ročníku 1966/67 hrál s Duklou v semifinále Pohár mistrů evropských zemí proti Celtiku.

Z Dukly odešel v roce 1970 do Vlašimi a hráčskou kariéru ukončil na Žižkově. Setrvával však i v armádě, několik let vykonával funkci náčelníka Obvodní vojenské správy v Praze 4.

Reklama