Hlavní obsah

Žil bez elektřiny v bytě, kde běhaly krysy. I tak mnozí kanonýrovi přejí, aby selhal

Dvěma góly při úvodním pondělním představení Belgie na mistrovství světa překonal Romelu Lukaku vlastní bilanci z minulého šampionátu. V Brazílii 2014 vítěznou trefou v osmifinálovém prodloužení zajistil postup do čtvrtfinále, které bylo pro Rudé ďábly konečnou. Na nynějším dostaveníčku nejlepších týmů planety v Rusku sní pětadvacetiletý útočník o pronikavém úspěchu. Týmovém i osobním. Vítězství 3:0 nad Panamou představuje solidní základ.

Foto: Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Belgičan Romelu Lukaku střílí svůj první gól proti Panamě.

Článek

„Beru všechno jako zábavu. Uvědomuji si, že život je příliš krátký, abych se stresoval," citoval pětadvacetiletého útočníka server BBC. „Kdo se mnou nevyrůstal, nemůže mi rozumět. Nechci být jen dobrý nebo skvělý. Chci být nejlepší fotbalista v belgické historii," uvedl.

Lukaku narážel na svoje dětství. „Žili jsem v malém bytě, kde běhaly krysy. Mnohdy jsme mnoho týdnů neměli elektřinu, matka nastavovala mléko vodou. Nebyli jsme jen chudí, byli jsme zlomení," vyprávěl Lukaku.

Dětství jej učinilo mimořádně odolným. V šestnácti už debutoval za Anderlecht v profesionální soutěži. „Ale pořád jsem s něčím bojoval. Rodiče ostatních hráčů se na mě dívali povýšeně, měli předsudky. A když se mi nedařilo v reprezentačních dresech, psali o mně, že jsem belgický útočník původem z Konga," vzpomínal Lukaku.

V Anglii se mu nejprve smáli

Je jedním z pěti hráčů, kteří dosáhli padesát tref v Premier League ještě před dovršením třiadvacátých narozenin. „Přitom když jsem byl v Chelsea, lidé se mi smáli. Pak jsem putoval do West Bromwich Albion a zase se mi smáli. Ale já si z toho nic nedělal," popisoval Lukaku, za jehož služby zaplatil Manchester United minulé léto pohádkových 75 miliónů liber a Lukaku vstřelil v debutové sezóně na Old Trafford 27 gólů.

Skvostnou formu si přivezl i na šampionát do Ruska. Dvě parádní trefy do sítě Panamy z něj udělaly teprve třetího hráče v historii Belgie, který dokázal dvakrát skórovat v jediném utkání mistrovství světa. „Mnoho fanoušků Belgie můj gólový příspěvek k vítězství nad Panamou neocení. Dokonce se nebojím tvrdit, že mě chtějí vidět selhat," pokrčil rameny Lukaku.

„Ale je mi to fuk. Pokud se jim nelíbí způsob, jímž hraji, je to v pořádku. Ale vyrostl jsem v Antverpách, Lierse a Bruselu. Jsem hrdý na dres, který nosím," pronesl Lukaku, jenž vstřelil v posledních patnácti reprezentačních zápasech deset gólů. Doufá, že další přidá ještě v Rusku, aby naplnil sen mnoha belgických generací o medailovém úspěchu z MS.

Reklama

Související témata: