Hlavní obsah

Paradox české ligy: Je lepší skončit sedmý než šestý. Zamyslel bych se nad tím, říká bývalý reprezentant

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevím, jestli pro nás bude lepší šesté místo a hrát v nadstavbě ve skupině o titul, nebo sedmá příčka a prostřední skupina. Tato slova vyřkl trenér Liberce Luboš Kozel po sobotním vítězném duelu v Plzni. Mají logiku. Vítěz prostřední skupiny má totiž šanci zajistit si kvalifikaci Konferenční ligy, tým na šesté příčce nemá nic. „Zamyslel bych se, jestli systém nepozměnit,“ říká bývalý reprezentační obránce Jan Rajnoch ve fotbalovém pořadu Přímák na Sport.cz.

Systém nadstavbyVideo: Sport.cz

 
Článek

V sezonách, kdy do evropských pohárů postupují z české ligy čtyři kluby, získá vítěz prostřední skupiny finanční odměnu ve výši jednoho milionu korun. Při pěti účastnících má však šanci skočit do pohárů, což je případ letošního ročníku. O Evropu se střetne v jednom zápase se čtvrtým nejlépe umístěným týmem. Případně s pátým (za předpokladu, že vítěz MOL Cupu skončí v konečné tabulce na jednom z prvních čtyř míst).

„Hledá se prostě model, aby do konce sezony měla všechna mužstva o co hrát. Nadstavby se nehrají jenom v Česku, ale například i v Rakousku, Dánsku a dalších srovnatelných zemích. Když se hraje v prostřední skupině o milion korun, klubům se to vzhledem k nákladům na výjezdy k zápasům ani nevyplatilo. Teď mají možnost hrát o Konferenční ligu,“ podotýká redaktor Sport.cz Jiří Lizec.

Přímák s Janem RajnochemVideo: Sport.cz

„Nadstavba není špatný nápad. Fanoušci uvidí navíc derby pražských S nebo souboje Plzně se Spartou a se Slavií. Hráče tato utkání posouvají. Ale je třeba vymyslet model, který by neztrácel význam. Nedivím se Luboši Kozlovi, když mluví o tom, že se vyplatí být spíš v prostřední skupině než skončit šestý. Šesté místo je divné, nezajistí nic. Ale kluby si toto odsouhlasily, je to dané,“ dodává Rajnoch.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.