Hlavní obsah

Kotal hraje o svůj třetí pohár po čtyřiceti letech! První dva si ani nepamatuju, směje se

Praha

Letenské čeká ve středu klíčový večer. Ve finále MOL Cupu v Liberci mohou proti Slovanu notně vylepšit pohled na letošní sezonu. A také získat první trofej po šesti letech. Trenér fotbalové Sparty však čeká ještě déle. Jako hráč vyhrál v rudém dresu dvakrát Československý pohár, naposledy však před čtyřiceti lety! „Ani na jedno ze svých finále si fakt nepamatuju. Je to strašně dávno a člověk od té doby absolvoval hrozně jiných zápasů. Ani nevím, proti komu jsme hráli,“ usmívá se Václav Kotal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Kotal během posledního utkání s Libercem.

Článek

Jen tak pro pořádek. Václav Kotal má ve statistice dva triumfy ze sezon 1975/76 a 1979/80. V prvním případě Sparta porazila ve finále Slovan Bratislava 3:2 doma a 1:0 venku. Ve druhém pak ZŤS Košice 2:0.

„Jako trenér jsem měl blízko k poháru v Jablonci, skončili jsme v semifinále právě s Libercem. Takže teď jsem poprvé ve finále, poprvé mám jako trenér takovou šanci," přemítá 67letý kouč.

Už ani netušil, že taková šance přijde. Když po prvním jarním kole k rozloženému mužstvu přišel, měl svých starostí dost.

„Když jsme mužstvo přebírali, věděli jsme, že šance na pohár ještě je. Byl jedním z cílů. Hlavní úkol ale byl dostat se vůbec do pohárů. To máme splněno, teď si můžeme vytvořit ještě lepší pozici. O MOL Cupu jsme od začátku mluvili a jsem rád, že máme možnost ho vyhrát," přemítá Kotal.

Novinka jde na ruku soupeři

Finále se v posledních letech hrávalo na neutrální půdě. Letos poprvé je pořadatelem hůře postavený finalista, přičemž určující byla ligová tabulka po skončení základní části. Sparta tak musí k Nise, což se Kotalovi moc nelíbí.

„Na novinku je spousta názorů. Vnitřně mi vadí, že se hraje na hřišti jednoho z týmů, nesporně je domácí prostředí výhoda. Možná nám pomůže, že pořadatelem finále je FAČR, takže na utkání mohou být naši fanoušci. Ale viděl jsem rozdělení vstupenek a jsem hodně zvědavý, jaké prostředí tam nakonec bude," líčí letenský trenér.

Sparta před deseti dny na úvod ligové nadstavby porazila Liberec 4:1, předchozí dva vzájemné duely v sezoně ale prohrála.

„Hráči se na utkání těší. Naposledy jsme Liberec doma porazili a soupeř se poučí," má Kotal jasno.

„Uvidíme, jaká bude taktika. Jde o jedno utkání, které rozhoduje o všem. Sestavy budou asi podobné, jako v posledním vzájemném zápase. Může rozhodnout jediný gól, mužstva tak budou hrát zodpovědně z obrany. Těším se, pro kluky je finále po naší vítězné sérii zasloužená odměna," poznamenává trenér Sparty.

Zmiňovanou sérii obětoval právě poháru. V neděli v Plzni nechal odpočinout klíčové hráče a Sparta tam poprvé po osmi vítězných soutěžních zápasech v řadě prohrála.

Reklama

Související témata: