Hlavní obsah

První vítězství před pohárovým finále slaví fanoušci Baníku. Velká tribuna v Olomouci patří jim

Olomouc

Olomouc se chystá na velké policejní manévry. Středeční finále domácího poháru je totiž zařazeno do kategorie rizikových zápasů, neboť na Andrově stadionu se střetne mistrovská Slavia s ostravským Baníkem. Invaze fanoušků obou táborů na Hanou je tudíž logická. Podle odhadů pořadatelů a policie by jich z Prahy a Ostravy mělo dorazit na osm tisíc. Proto kordony policistů kolem nádraží, kam přijedou speciální vlakové soupravy vypravené z obou měst, stejně jako v ulicích a kolem stadionu, proto budou v akci policisté na koních i třeba vrtulník.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Budou se trenér Jindřich Trpišovský a Simon Deli podobně radovat i ve středu? K titulu mohou v Olomouci přidat i pohár.

Článek

První vítězství před pohárovým kláním slaví příznivci Baníku. Velká tribuna na olomouckém stadionu patří jim, i když si na ni dělali samozřejmě choutky slávističtí fanoušci z tribuny Sever v Edenu.

„Respektovali jsme přání policie," potvrzuje předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík. „Požadovala, aby velká tribuna za bránou patřila Baníku. Policisté mají z ligových zápasů vyzkoušeno a praxí ověřeno, jak si počínat a fanoušky usměrňovat. A navíc Ostrava je podle losu domácím týmem, takže měla zákonitě možnost volby."

Vzhledem k rivalitě fanoušků obou táborů a rizikovému stupni zápasu dorazí do Olomouce i policisté ze čtyř okolních krajů, aby místním kolegům vypomohli.

Přání policie příkazem

„Do bezpečnostního opatření jsou zařazeni policisté pořádkové služby, včetně pořádkových jednotek, dále policisté kriminální, dopravní či letecké služby, policejní psovodi, policisté na koních a samozřejmě i policisté z antikonfliktního týmu. Jsme v úzkém kontaktu s fotbalovými kluby a pořadatelskou službou na stadionu," potvrdil krajský policejní mluvčí Libor Hejtman.

Olomoucký stadion s kapacitou 12 464 míst bude pohárové finále hostit potřetí. V roce 2005 se na Hané radovala z výhry Ostrava, která porazila Slovácko 2:1. Před dvěma lety pak v Olomouci zvítězil Zlín nad tehdy druholigovou Opavou 1:0 a zajistil si přímý postup do skupiny Evropské ligy.

Ve středečním pohárovém finále, které začne v 19.15, je pochopitelně favoritem mistrovská Slavia. A nic na tom nemění, že v neděli v předposledním kole ligové nadstavy uhrála v Ostravě „jen" remízu. I ta ji totiž ke korunovaci a zisku titulu stačila.

Na double čekají od roku 1942

„Před sezonou jsme si dali za cíl double. Titul už máme, takže zbývá ještě zisk poháru. Chceme udělat poslední krok a věřím, že ho zvládneme," nechal se slyšet při nedělní korunovaci Josef Hušbauer.

Slavia bude usilovat o obhajobu pohárového triumfu, která se naposledy povedla Spartě v sezoně 2007/08. Červenobílí byli v samostatné historii ve finále dosud čtyřikrát a pokaždé zvítězili, loni nad Jabloncem 3:1. Ostrava v samostatné historii vyhrála pohár jen v sezoně 2004/05, o rok později si pak naposledy zahrála finále.

Pro Slavii by byl zisk double historickou událostí. Vždyť podobný triumf slavila naposledy v dobách protektorátu v roce 1942.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.