Hlavní obsah

Rekordní trest pro Kweukeho, za zranění Dosoudila si nekopne 12 zápasů!

Praha
Aktualizováno

Trest přišel již druhý den. A pořádný. Sparťanský fotbalista Léonard Kweuke ve středu zlomil v semifinále domácího poháru nohu mladoboleslavskému Radku Dosoudilovi. Disciplinární komise FAČR již ve čtvrtek udělila kamerunskému útočníkovi zákaz startu na dvanáct zápasů. Potvrdil to mluvčí komise Petr Kovář. Komise vyšší trest hráči za faul ještě nikdy neudělila.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Léonard Kweuke ze Sparty Praha dostává červenou kartu za zákrok na Radka Dosoudila.

Článek

Během čtvrtečního dopoledne se kál, ale už bylo pozdě. „Chtěl bych se Radku Dosoudilovi omluvit, rozhodně jsem mu nechtěl ublížit. Šel jsem do souboje s cílem hrát míč," uvedl Leo Kweuke na klubovém webu. „Moc mě to mrzí, je mi to opravdu líto," řekl den po zápase.

Zástupci Sparty jsou s představiteli mladoboleslavského klubu ve spojení a i nadále se budou o zdravotní stav a průběh léčby zraněného hráče zajímat.

Dosoudil utrpěl frakturu holenní kosti a do hry se vrátí až v příštím kalendářním roce. Třicetiletý zadák se ještě ve středu večer v pražské motolské nemocnici podrobil operaci. K Dosoudilově štěstí předchozí vyšetření odhalilo, že alespoň lýtkovou kost zlomenou nemá.

Padaly návrhy na mírnější, ale také vyšší tresty

Disciplinárka původně předvolala Kweukeho až na příští čtvrtek s tím, že mu zatím zastaví činnost.

„Jenže deset minut před začátkem zasedání jsme dostali dopis od Sparty a Kweukeho. Žádali nás, abychom případ projednali bez přítomnosti hráče. Proto jsme ho zařadili již na program dnešního zasedání," vysvětlil mluvčí komise Petr Kovář.

Výsledkem byl historicky nejvyšší trest za faul. „Padaly návrhy na mírnější, ale také na vyšší sazbu... Verdikt je jasným signálem, že tolerance asociace k brutálním faulům s následkem dlouhodobé rekonvalescence je nulová," poukázal Kovář.

Komise v případech surové hry může viníka potrestat trestem zákazu činnosti v rozmezí od šesti týdnů až po osm měsíců. Kweuke nechtěně překonal dosavadní rekord teplického obránce Milana Matuly, jenž v roce 2009 za úder loktem obdržel osmizápasový distanc.

Dosoudil nemá pro Kweukeho omluvy

Sparta se může proti výši trestu odvolat. Do konce sezóny zbývají čtyři ligová kola, Kweuke by si tedy přenesl osm zápasů do dalšího ročníku. Zavařil sobě i klubu, který chtěl v létě zvažovat prodej útočníka do zahraničí. Jenže trest se podle Kováře přenáší i pro případ, že by Kweuke v létě přestoupil do jakékoliv zahraniční soutěže. A v tu chvíli je de facto neprodejný, či hluboko pod cenou...

„Chci se omluvit Mladé Boleslavi a hlavně Radku Dosoudilovi za zbytečný Leův zákrok, který zřejmě vyplynul z jeho přemotivovanosti," kál se sparťanský trenér Vítězslav Lavička hned po zápase.

„Nechci říkat, jestli fauloval schválně nebo ne. Je to však nebezpečná hra podrážkou a takhle by rozhodně nikdo do souboje chodit neměl. U Kweukeho jde navíc také o jeho fyzické dispozice. Když takhle šlápne on, je to třikrát horší než u jiných," reagoval Ladislav Minář, kouč Mladé Boleslavi.

„Vůbec nic jsme si při zápase neudělali, nic nevybočilo z mezí. Kweuke asi byl celkově frustrovaný. V zápase se moc neprosadil, navíc ztratil místo v základní sestavě. Možná proto přišel zkrat. Ale je neomluvitelné, co udělal. Navíc je to stokilový kolos, a když do někoho podobně zajede, nemůže to logicky skončit dobře," vzkázal z nemocnice Radek Dosoudil.

Co si myslíte o rekordním trestu pro Léonarda Kweukeho po zákroku nad Radka Dosoudila?
Je mírný, trest měl být vyšší
62,9 %
Trest odpovídá provinění
18,7 %
Je to příliš tvrdý trest
18,4 %
Celkem hlasovalo 15638 čtenářů.

Reklama