Hlavní obsah

Velvarský sen ukradl hattrickem Stanciu. Slávisté ale soupeři předali nečekaný dárek

Radek MalinaSport.czPrávo

Výjimečný sportovní zážitek za sebou má třítisícové královské město Velvary v kladenském okrese. Ve středu odpoledne zdejší třetiligový Slovan hostil v MOL Cupu Slavii, úřadujícího českého šampiona a účastníka Konferenční ligy. Domácí amatéři pražskému favoritovi srdnatě vzdorovali, o pauze vedli, ale jejich postupový sen zničil Nicolae Stanciu.

Foto: slavia.cz

Slávista Nicolae Stanciu (vpravo) během pohárového duelu ve Velvarech.

Článek

Velvary v předešlých kolech MOL Cupu vyřadily Slaný 4:1 a Chomutov 3:1. Souboj se Slavií byl událostí pro celé město. Klubové vedení otevřelo tři pokladny, aby se netvořily dlouhé fronty, v areálu byly na jedno odpoledne mobilní toalety a za jednou z čar vyrostla mobilní tribuna. Už půl hodiny před výkopem byla nejlepší místa kolem klandru lemujícího hřiště obsazena ve třech řadách. Nakonec dorazilo dva tisíce osm set fanoušků.

„Tak to můžeme být v klidu. Krmenčík a Tecl jako koncoví hráči, u těch končí každá akce Slavie," reagoval jeden z fanoušků důchodcovského věku k pobavení nejbližšího publika, když hlasatel přečetl sestavy. Paradoxně měl kritický fanda kolem krku šálu Slavie...

„Maso, to je skoro jako ve Wembley," křičel další z domácích příznivců při nástupu obou mužstev na plochu na obránce Pražanů Lukáše Masopusta, který před pár týdny zažil i atmosféru slavného chrámu v Londýně.

Slavia nastoupila v hodně kombinované sestavě a začala velice špatně. Zato domácí byli plní elánu, hráli dravě a proti laxnímu soupeři si hned v druhé minutě vytvořili šanci. Z brejku pak Ladislav Vopat k nadšení diváků poslal domácí do vedení. „Pískej konec," halekali fanoušci z „VIP" zóny u stolů před klubovnou s výčepem za brankou Slavie na sudího Fraňka. A když Tomáš Tenkl z penalty pět minut před pauzou pokořil Pražany podruhé, byli příznivci Velvar u vytržení. „A příště přijede Sparta," fantazíroval jeden z mužů u piva a klobásy.

Slavia však po pauze zabrala. Po zahřívací desetiminutovce následně během pěti minut skóre otočila. Hlavně zásluhou skvělého Stancia, který nakonec slavil hattrick a na jeden gól přihrál.

„Nechtěli jsme hlavně udělat ostudu, což se podařilo. O pauze jsme si říkali, že musíme vydržet bez inkasované branky, a pak třeba máme naději," přiznával po utkání s úsměvem Ladislav Vopat, domácí útočník, zatímco slávisté se octli v zajetí velvarských dětí, ale i dospěláků a rozdávali přímo na trávníku selfíčka a podpisy.

„Samozřejmě nás štve, že jsme vypadli. Ale když Slavia zapnula, rozdíl byl jasný. I tak jsme si to užili. My na ploše, i fanoušci," říkal Vopat, zatímco klubový předseda z rukou Lukáše Masopusta a Přemyslava Kováře přebíral nečekaný dárek, novou lajnovačku, neboť ta stará se při přípravě plochy na výjimečné utkání rozbila.

Reklama