Hlavní obsah

Zraněný Dosoudil: Nezažil jsem nic horšího, ale chci být zpátky

Praha

Fotbalový obránce Radek Dosoudil má za sebou probdělou noc, kdy se sbíral z nejstrašnějšího zážitku své kariéry. Zadákovi Mladé Boleslavi z paměti nikdy nevymizí otřesná vzpomínka na středeční zápas semifinále Poháru České pošty proti Spartě, v němž mu domácí útočník Léonard Kweuke ošklivým faulem zlomil nohu. I když Dosoudil chvílemi myslel na nejhorší, po absolvované operaci holenní kosti se mu už zase vrací jeho věčně optimistická nálada.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Obránce Mladé Boleslavi Radek Dosoudil se svíjí v bolestech.

Článek

Třicetiletý zadák prý udělá všechno, aby se v plné síle vrátil na hřiště. I když se musí obrnit trpělivostí, protože dřív než na začátku příštího kalendářního roku se asi do akce nedostane. "Je fakt, že za sebou mám nejhorší moment a pocity v kariéře. Když jsem viděl, jak je noha po Kweukeho faulu volná, tak člověk myslí na všechno možné. Navíc to byla neskutečná bolest, nepřál bych to nikomu," řekl Dosoudil.

Nyní v sobě prý nosí pozitivnější smýšlení. "Teď už to je trošku lepší. Musím věřit, dát se dohromady a udělat všechno, abych si zase co nejdřív zahrál na profesionální úrovni. To bude moje motivace. Ale stala se mi vážná věc a je jasné, že musím být trpělivý. Na druhou stranu nejsem první ani poslední člověk, komu se něco podobného stalo," řekl Dosoudil.

Ve finále bude fandit

Teď bude svým spoluhráčům na dálku fandit, aby 17. května zvládli finálový zápas poháru proti Jablonci. "Kluci mi už slíbili, že to vyhrají pro mě," podotkl s úsměvem Dosoudil.

Ve středu jej však svírala i velká nejistota, když při převozu z letenského stadionu v motolské nemocnici čekal na rentgenové vyšetření a následná vyjádření lékařského týmu. "Ty dvě hodiny, kdy jsem netušil, jak na tom jsem, byly šílené... Nic horšího jsem nezažil. Pak už chodily spíš dobré zprávy," líčil Dosoudil.

Oddechl si, když se dozvěděl, že má nakonec zlomenou "jen" holenní kost, zatímco lýtková po střetu s Kweukeho kopačkou vydržela. Dosoudilovi nahrála i "čistá" fraktura kosti, tříštivá zlomenina by byla větší komplikací.

Všechno mohlo být horší

"Klepu to na dřevo, měl jsem štěstí v neštěstí, protože všechno mohlo být horší. Moc mi pomohla i péče celého lékařského týmu v Motole. Dostal jsem ten nejlepší servis a péči, můžu být všem vděčný," řekl Dosoudil, jehož ještě ve středu v noci v nemocnici podpořili návštěvou i rodiče.

Dosoudil prý nikdy nechce ze záznamu vidět záznam Kweukeho faulu, který mu přinesl osobní neštěstí. Pro každého sportovce jsou tak vážná zranění noční můrou a Dosoudil není výjimkou. Když zpětně na utkání myslí, tak prý netuší, co kamerunského obra vedlo k ataku, po němž dostal červenou kartu.

"Vůbec nic jsme si při zápase neudělali, nic nevybočilo z mezí. Kweuke asi byl celkově frustrovaný. V zápase se moc neprosadil, navíc ztratil místo v základní sestavě. Možná proto přišel ten zkrat. Ale je neomluvitelné, co udělal. Navíc je to stokilový kolos, a když do někoho podobně zajede, nemůže to logicky končit dobře," prohlásil Dosoudil.

Kweuke chce přijít do nemocnice

Hned po skončení zápasu k němu svoji omluvu namířil kouč Sparty Vítězslav Lavička, což Dosoudila potěšilo. Dnes tak na webu letenského klubu učinil i Kweuke, který vyjádřil lítost nad svým činem.

Kweuke za Dosoudilem chce osobně jít také do motolské nemocnice. Zraněný boleslavský zadák si zatím ale prý nedokáže moc představit, jak na návštěvu bude reagovat. "Asi si kolem krku moc nepadneme... Uvidím, jestli sem přijde, ale hrotit to také nechci. Je to všechno čerstvé, celou noc jsem nespal a musím si všechno sám pro sebe zpracovat. Pro mě ale není co řešit, od Kweukeho to byla likvidační věc," řekl Dosoudil.

Byť je sám proslulý tvrdou a neústupnou hrou, za což také není u protihráčů v oblibě, záludnost Dosoudil odmítá. I proto se s odstupem diví tomu, že Boleslav je dlouhodobě označovaná za tým, který jde při svém agresivním nasazení až "za hranu".

"Z Boleslavi se obecně dělá mančaft, který každého soupeře pokope. Ale nikdy to od nás není zákeřné. Tak se třeba někomu otevřou oči poté, co se teď stalo na Spartě. Pravda bude nakonec asi trošku jinde...," dodal Dosoudil.

Reklama

Související témata: