Hlavní obsah

Poprvé od anexe. Kluby z Krymu zasáhly do ruských soutěží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když Rusové v roce 2014 anektovali Krym, což velká část států dodnes neuznává, pokusy o začlenění tamních fotbalových klubů do ruských soutěží z několika důvodů ztroskotaly. Situace se ale po téměř deseti letech změnila. Rubin Jalta a Sevastopol odehrály o víkendu první soutěžní utkání pod hlavičkou ruské fotbalové federace. Konkrétně ve čtvrté nejvyšší soutěži.

Ilustrační foto

Článek

Sevastopol udolal 3:1 SKA Rostov, Rubin Jalta remizoval 1:1 s Biologem Novokubansk. Jedná se vůbec o první dva kluby, které byly do ruských soutěží začleněny. Licenci dostaly teprve v červnu.

Do té doby byla jejich hlavní náplní v roce 2015 vytvořená krymská Premier liga. Vznik soutěže reagoval právě na anexi, liga není pod hlavičkou UEFA, žije si čistě svým vlastním životem bez možnosti účasti v evropských pohárech. Sevastopol se v poslední sezoně umístil na třetím místě, Rubin Jalta skončil čtvrtý. Teď se oba kluby přesouvají.

Začátek Fantasy ligy se blíží

V sobotu startuje Fortuna liga! Už máte svůj tým? Vytvořte si ho a hrajte zdarma o zajímavé ceny na Sport.cz.

Jenže nic není jen tak. Všichni musí mít speciální registračku, která je podmíněna tím, že se v Rusku narodil někdo z hráčova blízkých příbuzných, případně fotbalista neodehrál žádný zápas za ukrajinskou reprezentaci, včetně mládežnických kategorií. Například Sevastopol tak přišel o čtyři své zástupce. Nejde však o původní klub ze Sevastopolu, nýbrž o celek, jenž byl založen právě po anexi ukrajinského poloostrova.

Integrace klubů z Krymu do ruských soutěží, což by zajisté sloužilo i jako propaganda tamního režimu, byla a zřejmě stále je složitá. První pokus ihned po anexi ztroskotal na odmítavém postoji UEFA i největších ruských klubů. Logicky. Bály se sankcí a případného vyloučení z evropských pohárů. Tedy scénáře, který vidíme aktuálně kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu koncem loňského února.

Navíc v tu chvíli se Rusko chystalo na pořadatelství mistrovství světa 2018 a případné sankce by celou věc minimálně zkomplikovaly, možná i definitivně zničily. Hrozba odebrání pořadatelství byla pro Rusko opravdu velkým strašákem.

Jak se bude případné zapojení klubů z Krymu do ruských lig vyvíjet dál, ukáže čas. Hlavní pozornost se poslední měsíce koncentruje zejména na Ukrajinu samotnou, kde zuří již zmíněná válka, nebo jak Rusové říkají „speciální vojenská operace". Co se týče fotbalu, ukrajinská liga se v minulé sezoně dohrála, kluby ale stále hrají mezinárodní utkání v azylu, hlavně na Slovensku a v Polsku.

Reklama