Hlavní obsah

Abramovičova éra v Chelsea po 19 letech oficiálně skončila, tým má nové majitele

Ruský podnikatel Roman Abramovič dokončil prodej fotbalové Chelsea, čímž definitivně skončilo jeho devatenáctileté působení v tomto londýnském klubu. Majitelem jednoho z nejúspěšnějších anglických týmů se stalo konzorcium vedené americkým investorem Toddem Boehlym, které za Chelsea zaplatí 2,5 miliardy liber (72,6 miliardy korun), což je nejvyšší vynaložená částka za sportovní klub v historii.

Foto: @FootyAccums, Twitter

Roman Abramovič dokončil prodej Chelsea (archivní foto)

Článek

Převzetí Chelsea novými vlastníky minulý týden schválily vedení Premier League, britská vláda a také Portugalsko, neboť Abramovič má i tamní občanství. Konečná dohoda o prodeji byla uzavřena v sobotu.

Po ruském vojenském útoku na Ukrajinu na konci února byl Abramovič kvůli svým vazbám na prezidenta Vladimira Putina zařazen v Británii na sankční seznam. Po výzvách, aby se vzdal kontroly nad klubem, svěřil pětapadesátiletý oligarcha Chelsea správní radě klubové charitativní nadace. Klub poté fungoval na základě speciální vládní licence, jejíž platnost vyprší v úterý s koncem května.

Částka za prodej klubu půjde na Abramovičovo zmrazené konto v britské bance a poté bude převedena na dobročinné účely. Boehlyho konzorcium se zavázalo také k tomu, že vedle samotné koupě investuje dalších 1,75 miliardy liber (51 miliard korun) do mužského a ženského týmu Chelsea a infrastruktury.

Klub budou společně řídit Boehly a zástupci společnosti Clearlake. Boehly, jenž je spolumajitelem baseballového klubu Los Angeles Dodgers a basketbalového týmu Los Angeles Lakers, bude předsedou holdingové společnosti.

"Jsme poctěni tím, že jsme se stali novými správci FC Chelsea. Jdeme do toho se stoprocentním nasazením, každou minutu každého zápasu. Naše vize coby majitelů je jednoznačná: chceme, aby byli fanoušci pyšní," uvedli v tiskovém prohlášení noví vlastníci.

Abramovič koupil Chelsea v roce 2003 údajně za 140 milionů liber. Londýnský klub pod jeho vedením prožil nejúspěšnější období v historii, získal pět ligových titulů, dvakrát vyhrál Ligu mistrů a pětkrát Anglický pohár. Ke čtyřem ligovým titulům a jednomu triumfu v Lize mistrů pomohl brankář Petr Čech, který nyní pracuje v klubu jako poradce.

Reklama

Související témata: