Hlavní obsah

Angličtí fanoušci zuří. Nad počtem vstupenek, jejich cenami, stejně jako výběrem míst, kde se finále hraje

Londýn/Praha

Nehoráznost. Ubohost! Fanoušci všech čtyř anglických klubů, které se dostaly do finále evropských pohárů, svorně zuří. Z počtu vstupenek, jež jsou pro ně určeny, z jejich ceny, stejně jako z raketového nárůstu cen letenek i hotelů v Madridu a Baku, kde se budou finálové konfrontace mezi Liverpoolem a Tottenhamem, resp. Chelsea a Arsenalem odehrávat.

Foto: Dave Thompson, ČTK/AP

Jásající Anfield!

Článek

Pro příznivce Liverpoolu a Tottenhamu bude 1. června na stadionu Atlétika v Madridu k dispozici dohromady 33 226 vstupenek. Pro každý z klubů tedy 16 613. Přitom nový stánek Wanda Metropolitano má kapacitu 68 000 míst.

Fanoušci Arsenalu a Chelsea jsou na tom ještě hůř. V ázerbájdžánském Baku je pro ně vyblokováno 12 tisíc lístků. Šest tisíc pro příznivce Gunners, šest tisíc pro ty, co vyznávají barvy Blues. Olympijský stadion má přitom kapacitu 68 700 sedadel.

Arsenal se přidal k fanouškům

„Absolutně neuspokojivý počet. Představuje to pro nás extrémní potíže, jak vstupenky z naší kvóty rozdělit,“ ozvalo se okamžitě vedení Arsenalu.

Fankluby Liverpoolu a Tottenhamu se ozvaly také. Naštval je počet vstupenek, který UEFA fanouškům z Ostrovů přidělila, stejně jako ceny letenek do Madridu a hotelů v dějišti finále Champions League.

„Úřady na ochranu spotřebitelů by měly zasáhnout. Je na čase přestat těžit z loajality fanoušků. A také UEFA a oba kluby si musí počínat při přidělování vstupenek a stanovení jejich ceny transparentně,“ uvedly ve společném prohlášení.

Starosta Liverpoolu se ozval také

Starosta Liverpoolu Steve Rotheray se k nim přidal hned poté, co po semifinále Ligy mistrů ceny přímých letů z Velké Británie do Madridu vyšplhaly už na 1300 liber, což je pomalu 38 tisíc korun.

„Vždyť jde o nárůst ceny o 683 procent,“ upozornil na sociálních sítích, jak letecké společnosti profitují ze zájmu o finále.

Sestřih 2. semifinále Ligy mistrů Liverpool–Barcelona.Video: O2 TV Sport

S cenami vstupenek je to podobné. Zatímco na finále Ligy mistrů stojí oficiálně mezi 60 a 513 librami a na finále Evropské ligy od 26 do 121 liber, na internetu už se objevily nabídky třetí strany.

Na ticketgum.com je možno koupit si lístek na finále Ligy mistrů za 5500 liber, což je nějakých 164 tisíc korun.

Přitom oficiální reglement UEFA uvádí, že jen UEFA vlastní všechna práva týkající se vstupenek a pouze ona určuje ve spolupráci s fotbalovou asociací země pořádající finále jejich cenu a počet, který bude přidělen finalistům.

„Tisíce fanoušků, kteří podporovali náš klub a byli součástí naší cesty Evropskou ligou, se nebudou moci finále zúčastnit,“ trpce přiznávalo vedení Arsenalu, když oznamovalo, že bude mít skutečně k dispozici jen 6000 vstupenek, které přijdou v průměru na 43 liber.

A ke všemu ještě ta destinace...

V tomto případě nejde ani tak o cenu jako o počet lístků a výběr destinace, v níž se bude finále Evropské ligy hrát. Baku, které dostalo od UEFA přednost před Sevillou a Istanbulem, je totiž od Londýna vzdáleno téměř 2500 kilometrů.

Sestřih semifinále Ligy mistrů Ajax–Tottenham.Video: O2 TV Sport

Přitom mezi Velkou Británií a Baku neexistuje žádná přímá letecká linka. Vlakem budou fanoušci cestovat čtyři dny. A autem by jeli do Ázerbájdžánu 59 hodin.

„Nevím, co tihle kluci posnídali,“ postavil se kouč Liverpoolu Jürgen Klopp na stranu fanoušků a přitom si rýpnul do vedení UEFA. „Jak mohou dát finále Ligy mistrů do Kyjeva, kde jsme hráli loni my s Barcelonou, a teď přidělit finále Evropské ligy do Baku?!"

A trablům ostrovních fanoušků tím ještě není konec. Superpohár UEFA, v němž se střetne vítěz Ligy mistrů s vítězem Evropské ligy, se uskuteční v Istanbulu.

Reklama