Hlavní obsah

Baroš se s Portsmouthem rozloučil ziskem Anglického poháru

LONDÝN/PRAHA

Fotbalista Milan Baroš zakončil své angažmá v Portsmouthu ziskem Anglického poháru. V sobotním finále na legendárním stadiónu Wembley porazili Pompey druholigový Cardiff City 1:0 gólem veterána Nwankwo Kanua. Český reprezentant byl obětován týmové taktice a na hřiště se dostal až pár okamžiků před koncem zápasu. Ani při posledním startu v modrém dresu neskóroval.

Článek

Český reprezentační útočník Milan Baroš se oproti předzápasovým předpokladům nevešel do základní jedenáctky Portsmouthu. Manažer prvoligového celku Harry Redknapp se totiž rozhodl pro taktickou variantu s jediným vysunutým útočníkem, jímž byl veterán Nwankwo Kanu. Spolupráce Baroše s Kanem vedla k rozhodující brance v semifinále FA Cupu, v němž Pompey porazili 1:0 Bednářův čerstvě prvoligový West Bromwich Albion.

Český útočník se výrazně podepsal i pod překvapivé vítězství Portsmouthu nad obhájcem ligového titulu z Manchesteru United. Čtvrtfinálový duel rozhodla také jediná trefa, která padla po penaltovém zákroku právě na Baroše. Ten ale na ostrovech s největší pravděpodobností nezůstane a vrátí se do francouzského Lyonu. Šestadvacetiletý forvard podával po návratu do Anglie slušné výkony, ale nedokázal se v 15 zápasech ani jednou střelecky prosadit.

Do vedení mohlo jít v souboji celků, které Anglický pohár v dávné historii již jednou získaly, ve 22. minutě Portsmouth . Nwankwo Kanu se ve vápně obtočil okolo stopera, poradil si i s gólmanem Enckelmanem, ale míč místo do odkryté branky nasměroval levačkou pouze do tyčky. Druholigoý Cardiff se v prvním poločase svému favorizovanému soupeři vyrovnal ve všech ohledech a velezkušený strážce svatyně Pompey David James musel řešit několik ošemetných situací.

Baroš získal třetí cennou trofej 

Kanu se přeci jen dočkal ještě do přestávky. Gólman Enckelman mu svým slabým zákrokem proti centru Utaky daroval snadnou dorážku z pár kroků a v takových situacích se zkušený útočník nemýlí. Brankáře Cardiffu chyba evidentně poznamenala. Jeho další nejistý zákrok proti nabídce ze strany ale vzápětí hráči Portsmouthu nedokázali využít. Ve druhé minutě nastaveného času první půle sice dokázal po rohovém kopu vyrovnat Glenn Loovens, pomohl si přitom ale rukou. Do kabiny tak šli s jednogólovým vedením fotbalisté Pompey.

Ti po změně stran hlídali veškerý volný prostor na trávníku, aby svůj náskok uhájili. To se jim i přes některé náznaky šancí soupeře podařilo. K posledním pár okamžikům v modrém dresu vyběhl na hřiště v 87. minutě Milan Baroš, který vystřídal autora jediné branky Kanua. Rodák z Vigantice se tak mohl s fanoušky ve Wembley radovat ze zisku další cenné trofeje. Kromě sobotního triumfu v Anglickém poháru je již držitelem poháru Ligového ze svého působení v Liverpoolu. S ním také vyhrál klubovou trofej nejcennější - milionářskou Ligu mistrů.

Finále Anglického poháru ve Wembley:
Cardiff City - Portsmouth 0:1 (0:1)
Branka: 37. Kanu. Rozhodčí: Mike Dean - Trevor Massey, Martin Yerby.

Reklama

Související témata: