Hlavní obsah

Cavani si po heroickém výkonu na hřišti zadělal na pořádný průšvih

Londýn/Praha

Z hrdiny padouchem? Uruguayský snajpr Edinson Cavani zařídil Manchesteru United nedělní ligové vítězství po dramatickém obratu v Southamptonu 3:2, při následném juchání na sociálních sítích si ale zadělal na problémy.

Foto: Mike Hewitt, ČTK/AP

Útočník Manchesteru United Edinson Cavani slaví svůj druhý gól proti Southamptonu.

Článek
Fotogalerie

Cavani naskočil do utkání coby střídající hráč až po přestávce za stavu 0:2. V 74. minutě svým prvním gólem v zápase srovnal na 2:2 a v nastavení pak svojí druhou trefou v utkání dokonal obrat.

Na stránky sportovního zpravodajství se ale následně dostal nejen kvůli svému famóznímu počínání na hřišti, ale i kvůli nešťastné dohře na internetu.

O co šlo? Jeden z fanoušků napsal na Cavaniho instagramový účet ve španělštině „Asi te queiro, Matador" (Miluji tě, Matadore). Na což Cavani odpověděl „Gracias, negrito". A v tom je právě problém. V překladu to znamená zhruba „Děkuji, černoušku".

A právě termín „negrito" je v Anglii interpretován jako silně rasistický a urážlivý. Fotbalový svaz FA už sdělil, že o záležitostí ví, a bude se jí zabývat.

Cavani post tři hodiny po jeho zveřejnění smazal s tím, že slovo „negrito" má v Jižní Americe zcela jiný význam, jeho použití je údajně výrazem lásky a náklonnosti.

V této souvislosti se fanouškům samozřejmě vybaví podobná kauza Cavaniho krajana Luise Suáreze, který ještě během angažmá v Liverpoolu podobným způsobem označil obránce Manchesteru United Patrice Evru, za což vyfasoval pokutu 40 tisíc liber a osmizápasový trest.

Suárez se později ve své knize hájil tím, že si nebyl vědom kulturního rozdílu proti španělsky mluvícímu světu. „Negro můžete říct komukoliv s tmavými vlasy stejně tak jako s tmavou kůží a já tohle slovo celý život běžně používám. I moje žena mi často říká ´Negro´ nebo (zdrobnělejší variantou) ´Negrito´. I moje babička tak říkala dědečkovi a někdy i mě," vysvětloval Suárez.

Nicméně FA vydala před sezonou jasná pravidla týkající se rasismu a diskriminace, podle nichž jakékoliv rasistické a diskriminační komentáře na sociálních sítích povedou minimálně k třízápasovým trestům. Pokud se takové jednání vyskytne přímo na hřišti, viník vyfasuje trest na šest až dvanáct zápasů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama

Související témata: