Hlavní obsah

Čech byl zklamaný, ale takový je fotbal. Snad neodejde, doufá Mourinho

Londýn

Poslední český fotbalista, který pravidelně nastupoval v základní sestavě opravdu špičkového evropského týmu, v pondělí o svoji pozici přišel a nenesl to pochopitelně úplně nejlépe. Kouč Chelsea Jose Mourinho udělal jedničku z mladého Belgičana Thibauta Courtoise a posadil na lavičku dlouholetou oporu Petra Čecha. Teď kouč čeká, jak plzeňský rodák zareaguje.

Foto: Andrew Yates, Reuters

Kouč Chelsea Jose Mourinho po vítězství v Burnley.

Článek

„Petr Čech byl samozřejmě zklamaný, jenže takový je prostě někdy fotbal. Hráči mohou být často nešťastní a naštvaní na své trenéry. V mužstvu ale musí své spoluhráče podporovat," řekl portugalský trenér stanici BBC po výhře po pondělním vítězství nad Burnley 3:1.

Jeho rozhodnutí tak ukončilo dlouhou ságu spekulací a náznaků, kdo že tedy bude v Blues brankářem číslo jedna, jímž byl celou dekádu právě Čech. Teď se nejspíš nastartuje nové kolo dohadů, co bude s českým gólmanem dál.

Ve dvaatřiceti letech rozhodně nepatří do starého železa, ve světě má vynikající jméno a je o něj zájem i ze špičkových klubů. Nejvíce se mluví o Paris St. Germain, Monaku či Realu Madrid.

Odejde, nebo zůstane?

Pokud ale nechce na Stamford Bridge zůstat v roli dvojky a bojovat o místo, musí začít rychle jednat, protože přestupní období končí už prvního září.

„Já jen doufám, že nechce odejít a zároveň doufám, že nemá nabídky na odchod. A pokud má, tak je odmítne. Byl bych velmi potěšen, kdybych měl k dispozici dva z nejlepších gólmanů na světě," pokračoval Mourinho.

Pro Courtoise nezačala premiéra v brance Chelsea úplně šťatsně, když po necelých čtrnácti minutách inkasoval po parádní ráně Scott Arfielda. Stejného hráče ale krátce po změně stran parádně vychytal a nakonec se mohl radovat z výhry 3:1.

Ostrovní média jeho zařazení do sestavy vesměs kvitují. „Nasazení Courtoise byl logický krok. Je mu 22 let a v minulé sezóně vychytal španělský titul. Čechovi je už 32 a chybuje častěji než ve svých nejlepších letech 2004 až 2010," shrnul brankářskou otázku například list The Guardian.

Server BBC zase vychválil zákrok mladého Belgičana z úvodu druhé půle: „Skvělý zákrok. Právě kvůli tomu je Thibaut Courtois v Chelsea. Belgičan skočil do levé strany a vyrazil další skvělou ránu Scotta Arfielda, který byl blízko druhého gólu."

Anglická verze serveru goal.com Courtoisovi udělila známku 3,5 (nejlepší 5). „Zaskočila ho raketa hned v úvodu zápasu. Pak ale předvedl proti stejnému hráči parádní zákrok v letu. Vypadá to, že se usazuje v roli jedničky Mourinhova týmu pro tuto sezónu a se svojí premiérou může být spokojen," hodnotí goal.com.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články