Hlavní obsah

Čech je připravený na duel v Burnley. Jedničku nevyberu navěky, říká Mourinho

Londýn

Už dnes večer se fotbaloví fanoušci v tuzemsku dozví, jestli si Petr Čech i po deseti letech udržel pozici jedničky v brance fotbalistů Chelsea. Blues čeká dohrávka úvodního kola Premier League na hřišti nováčka Burnley a dvaatřicetiletý gólman je připravený naskočit do základní sestavy. Pořád ale není jisté, jestli dostane od trenéra Josého Mourinha důvěru on, nebo jeho belgický kolega Thibaut Courtouis.

Foto: Carmen Jaspersen, ČTK/AP

Brankář Petr Čech byl deset let jedničkou Chelsea. Teď o své místo tvrdě bojuje s Belgičanem Courtoisem.

Článek

Petr Čech věří, že Blues vstup do nového ligového ročníku zvládnou. Většina z jejich přímých konkurentů v boji o mistrovský titul totiž o víkendu nezaváhala.

„Vždycky je důležité začít vítězně. Zvlášť, když ostatní největší soupeři, kromě Manchesteru United, svoje zápasy zvládli a mají tři body. Čekáme těžké utkání, protože Burnley je nováček a bude je provázet euforie po postupu. Navíc proti nám nemají co ztratit," řekl dvaatřicetiletý Čech na svých webových stránkách.

Fanouškům pak v diskuzi na Twitteru vzkázal, že je na duel v Burnley připravený a mimo jiné konstatoval, že strach nemá z žádného útočníka na světě.

Anglická média sice favorizují do základní sestavy o deset let mladšího Courtoise, jenže trenér Mourinho svou volbu oficiálně neoznámil. A několik hodin před utkáním Portugalec naznačil, že jeho pondělní volba nemusí být definitivní. „Budu se rozhodovat na základě mnoha faktorů. Určím jedničku, ale nemusí to být rozhodnutí, které bude platit navěky. Nemůžu nad dvojkou jen tak zabouchnout dveře," citují Mourinha oficiální stránky Chelsea.

Záruku brankářům nedá

„Ani naší příští jedničce mezi tyčemi nemohu dát záruku, že si svou pozici navždy udrží. Běžně neměníte brankáře, když udělá jednu chybu, ale když jich nastřádá pět. Ten, kdo se stane mou první volbou dnes (v Burnley), už jí nemusí být zítra. Vždycky záleží na stabilitě výkonů, pak není důvod k tomu, aby jeden gólman chytal třeba v lize a druhý v jiné soutěži," dodal jednapadesátiletý Portugalec.

Brankář si prý jeho důvěru získá ve chvíli, kdy jej nasadí do základní sestavy, když to nikdo nečeká. „Není to o tom, že nastoupí do nějakého pohárového utkání. Vzpomínám na chvíli, kdy jsem nasadil Carla Cudiciniho v úvodním zápase Ligy mistrů s Besiktasem - tedy ne v šestém, když už bylo rozhodnuto. Chytal i v lize, přestože jsme v té chvíli nebyli šampióny. Nejlepší způsob, jak dát brankáři důvěru je prostý - nechat ho chytat ve chvíli, kdy to nikdo nečeká," uzavřel Mourinho.

Jeho svěřenci hrají v Burnley dnes od 21 hodin SELČ. Pokud by Čech s Courtoisem svůj minisouboj prohrál, může se ještě poohlédnout po jiném angažmá. Ve hře údajně může být návrat do Francie, mluví se o zájmu Paris Saint-Germain nebo Monaka. Přestupové období končí v západoevropských ligách 1. září.

Dostane Petr Čech v dnešním ligovém utkání na hřišti Burnley od kouče Josého Mourinha důvěru?
Ano, stále bude jedničkou Blues
49,8 %
Ne, chytat bude Courtois
50,2 %
Celkem hlasovalo 18046 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.