Hlavní obsah

Sunderland - Arsenal 1:4Čech zavinil penaltu, Arsenal ale odpověděl třemi góly. Mourinho skončil na tribuně, United ztratili

Londýn/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Arsenalu zvítězili v utkání 10. kola anglické Premier League na hřišti posledního Sunderlandu 4:1. Černé kočky sice v 65. minutě po faulu českého brankáře Petra Čecha proměnily penaltu a srovnaly na 1:1, Kanonýři ale následně odpověděli třemi góly během sedmi minut a v lize neprohráli už devět duelů. Manchester City deklasoval domácí West Bromwich 4:0, čímž ukončil sérii šesti soutěžních zápasů bez výhry a zůstává na čele soutěže o skóre před Arsenalem a Liverpoolem, který triumfoval 4:2 na hřišti Crystal Palace. Překvapivě ztratil Manchester United, když doma jen remizoval 0:0 s Burnley. Rudí Ďáblové dohrávali od 68. minuty bez vyloučeného Herrery, navíc se celé druhé dějství museli obejít bez trenéra Josého Mourinha, jenž byl za rozepři v poločasové přestávce s hlavním rozhodčím Clattenburgem vykázán na tribunu. Tottenham ve šlágru kola remizoval s mistrovským Leicesterem 1:1 a jako jediný dosud v této sezóně neprohrál.

Foto: Craig Brough, Reuters

Gólman Arsenalu Petr Čech v diskuzi s rozhodčím Martinem Atkinsonem, který po faulu českého brankáře nařídil proti Kanonýrům pokutový kop.

Článek
Fotogalerie

Arsenal se před zápasem nacházel na druhém místě jen o skóre za Manchesterem City a na Stadium of Light měl od úvodních minut velkou převahu. A v 19. minutě šel do vedení, když Oxlade-Chamberlain odcentroval a kanonýr Alexis Sánchez uspěl přesnou hlavičkou.

Jenže Kanonýři své další velké šance spalovali a byli za to potrestáni. Po hodině hry totiž udělal Watmore ve velkém vápně kličku Čechovi, ten jej fauloval a sudí Atkinson udělil českému gólmanovi žlutou kartu a nařídil pokutový kop. Ten bezpečně proměnil Jermain Defoe a srovnal. Čtyřiatřicetiletý útočník se do sítě Kanonýrů v Premier League trefil po téměř 12 letech.

Kouč hostů Arséne Wenger okamžitě zareagoval střídáním, když na hřiště poslal Oliviera Girouda a tento tah mu vyšel dokonale. Francouzský útočník, který v probíhajícím ligovém ročníku čekal na premiérový gól, hned po dvou minutách pobytu na trávníku vrátil střelou z voleje z deseti metrů Arsenalu vedení.

A za dalších pět minut udeřil Giroud znovu, tentokrát hlavičkou po rohovém kopu. Svého druhého gólu se nakonec dočkal i Sánchez, chilský forvard využil v 78. minutě zmatků v domácí obraně, dočkal se své 50. soutěžní trefy za Arsenal a uzavřel na konečných 4:1 pro Gunners.

Za Citizens dvakrát skórovali Agüero i Gündogan

Manchester City vedl na hřišti West Bromwiche od 19. minuty, kdy Gündoganovu přihrávku za obranu zužitkoval Agüero. O chvíli později argentinský forvard střelou zpoza vápna trefil pravý horní roh branky. Agüero se při posledních sedmi ligových startech trefil šestkrát.

V druhém poločase se sice domácí trochu osmělili a dostali se k nadějným pokusům, desáté ligové prohře se "Citizens" v řadě ale nezabránili. V závěru navíc pojistil výhru Manchesteru dvěma góly Gündogan, kterému se skórovat i asistovat v jednom zápase povedlo poprvé od ledna, kdy ještě hrál za Dortmund.

Tottenham byl proti Leicesteru blízko brance ve 40. minutě, Alli ale tvrdou ránou napálil břevno. O chvíli později ale obránce "Lišek" Huth ve vápně fauloval Janssena, který se sám postavil k penaltě a dal z ní svůj první gól v anglické lize.

Domácím ale nevyšel vstup do druhého dějství a Leicester rázem vyrovnal, když Vardyho přízemní pas do šestnáctky zužitkoval Musa. "Kohouti" poprvé v sezoně inkasovali gól ze hry. Trenérovi Leicesteru Claudiu Ranierimu se proti Tottenhamu v lize daří: v 11 zápasech jeho tým nikdy neprohrál.

Rudí ďáblové: 37 střel, jenže žádný gól

Manchester United měl sice proti Burnley až drtivou převahu, gólmana Heatona ale ani jednou nepřekonal, přestože jej přímo ohrozil jedenáctkrát a celkově si připsal 37 střel. Burnley bylo pod tlakem po celý zápas i přes vyloučení domácího záložníka Herrery ze 68. minuty. Útočník  Zlatan Ibrahimovic neskóroval v šestém ligovém utkání po sobě, což se mu naposledy stalo v prosinci 2007 v dresu Interu Milán.

Druhý poločas sledoval jen z tribuny kouč Red Devils José Mourinho. Ten totiž na konci prvního poločasu požadoval po zákroku Flanagana na Darmiana pokutový kop. Sudí Clattenburg jej ale neodpískal, což portugalský trenér těžce nesl. V poločasové přestávce protestoval u Clattenburga tak vehementně, že ho zkušený arbitr vykázal mezi diváky.

V prvním poločase duelu mezi Crystal Palace a Liverpoolem padlo pět gólů, což se v žádném jiném zápase tohoto ročníku nestalo. Liverpool šel do šaten s vedením 3:2, o které se postarali Can, Lovren a Matip, zatímco za domácí se dvakrát prosadil McArthur.

Definitivně rozhodl o zisku tří bodů pro "Reds" v druhé půli Firmino, který po Hendersonově pasu přeloboval gólmana Mandandu. Liverpool tak letos už poosmé dokázal vstřelit čtyři a více branek v zápase. Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa získali z posledních osmi zápasů 20 bodů. Crystal Palace na výhru čeká už čtyři utkání.

Anglická fotbalová liga - 10. kolo:
Sunderland - Arsenal 1:4 (65. Defoe z pen. - 19. a 78. Sánchez, 71. a 76. Giroud)
Manchester United - Burnley 0:0
Middlesbrough - Bournemouth 2:0 (39. Ramírez, 56. Downing)
Tottenham - Leicester 1:1 (44. Janssen z pen. - 48. Musa)
Watford - Hull 1:0 (82. vlastní Dawson)
West Bromwich - Manchester City 0:4 (19. a 28. Agüero, 79. a 90. Gündogan)
Crystal Palace - Liverpool 2:4 (18. a 33. McArthur - 16. Can, 21. Lovren, 44. Matip, 71. Firmino)

Reklama

Související témata: