Hlavní obsah

Fanoušci Crystal Palace protestovali proti majitelům Newcastlu, incident řeší policie

Londýn

Nový vlastník Newcastlu budí vášně. V sobotu si saudskoarabský fond Public Investment Fund, který klub Premier League před nedávnem většinově převzal, vzali na paškál skalní fanoušci Crystal Palace. Ti během duelu s Newcastlem rozvinuli na tribuně obří transparent, na němž označili organizaci jako zodpovědnou za terorismus, stínání hlav, porušování lidských práv a další přečiny proti lidskosti. Protest začala na základě stížnosti řešit policie.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Fanoušci Crystal Palace Holmesdale Fanatics drží během utkání s Newcastlem protestující transparent.

Článek

V prohlášení zveřejněném na twitteru ultras Crystal Palace, kteří si říkají Holmesdale Fanatics, uvedli: „Saúdské převzetí Newcastlu si právem vysloužilo všeobecné odsouzení a hněv. Je jasné, že P.I.F je exponentem tyranského saúdského režimu. A Premier League se schválením nových vlastníků vysmála svým vlastním pravidlům, které musejí majitelé a ředitelé klubů splňovat," stojí v dokumentu.

„Premier League si vybrala peníze před morálkou a posvěcením této dohody se byznysově spojila s jedním z nejkrvavějších a nejrepresivnějších režimů na světě. Země je ovládaná strachem, ženy jsou občany druhé kategorie, partnerství osob stejného pohlaví je zakázáno, novináři jsou umlčováni, vězněni nebo vražděni a odpůrci režimu jsou brutálně pronásledováni. A tato země je nyní zapojená v naší národní hře," uvádí skalní příznivci Crystal Palace.

Policie na základě stížnosti řeší transparent jako „urážlivý". „V sobotu jsme obdrželi stížnost na transparent fanoušků Crystal Palace s urážlivým obsahem. Informace vyhodnocujeme a upozorňujeme, že jakékoliv rasistické urážky budeme brát velice vážně," uvedli zástupci Croydon Metropolitan Police na twitteru.

Proti novým majitelům Newcastlu již vystoupili zástupci Amnesty International, v pátek rovněž proběhl protest před sídlem vedení Premier League v Londýně. Nelibost vůči P.I.F vyjádřila i vdova po zavražděném saúdském novináři Džamálu Chášukdžím Hatice Cengizová.

Reklama

Související témata: