Hlavní obsah

Gólmanská legenda Van der Sar po sezóně končí, stále má však nesplněný sen

MANCHESTER

Po sezóně končí. Brankáři Manchesteru United Edwinu Van der Sarovi bude brzy čtyřicet let a podle kouče gólmanů anglického týmu Erica Steelea se nizozemský brankář rozhodne ukončit aktivní kariéru. Osobními oceněními a vítězstvími v nejprestižnějších evropských soutěžích ověnčený gólman má však prý ještě jeden sen - získat vítězství v FA Cupu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Brankář Manchesteru United Edwin Van der Sar

Článek

V očích trenéra United Alexe Fergusona je nizozemský gólman jasnou jedničkou, v příštím ročníku však bude muset hledat novou. Buďto se jí stane Polák Tomasz Kuszczak, nebo do klubu přijde nová posila. „Domnívám se totiž, že Ed (Van der Sar) se rozhodl, že toto bude jeho poslední sezóna. Je to velký profesionál a velice inteligentní člověk, aby si sám určil správný čas na odchod,“ citovala Steelea britská stránka Daily Mirror.

Van der Sar oslaví 29. října čtyřicáté narozeniny a opouštět světové trávníky se mu bude těžko. Má totiž na co vzpomínat. Ještě s Ajaxem získal první triumf v Lize mistrů (1994/95) a o tři roky dříve Pohár UEFA. K Rudým ďáblům se připojil v roce 2005, kde postupně se svými spoluhráči vyválčil tři ligové triumfy (2006/07-2008/09), tři trofeje pro vítěze Community Shield, získal Carling Cup (2005/06) a dobyl i Evropu v Lize mistrů (2007/08). Vítězství bylo o to sladší, že „ušatý pohár“ vyrvali hráči Manchesteru z rukou rivalovi z Chelsea.

Jedna trofej přesto Van der Sarovi ve sbírce chybí, triumf v nejstarší klubové soutěži světa, FA Cupu. „Ed ho ještě nevyhrál a je to pro něj velký cíl,“ míní Steele. „Vyhrál toho už velmi mnoho, je jen málo trofejí, které nezískal,“ pokračoval s tím, že zisk tohoto poháru je pro Nizozemce snem, jehož splněním by chtěl zakončit svou kariéru.

„Až budeme střídat naše brankáře, myslím, že Van der Sar zaklepe na dveře trenéra a poprosí ho, aby mohl hrát právě v duelech FA Cupu,“ dodává Steele a doufá, stejně jako všichni příznivci United, že Van der Sarovi se jeho sen vyplní 14. května ve Wembley, kde se finále FA Cupu hraje.

Reklama

Související témata: