Hlavní obsah

Guardiola chystá v Manchesteru velké útraty. Půjdou za ním největší hvězdy, předpovídá Henry

Manchester/Mnichov

Posezónní přestup věhlasného fotbalového kouče Pepa Guardioly z Bayernu Mnichov do Manchesteru City přinese dle anglického tisku obrovské útraty za nové posily, ale také slávu Citizens. Vždyť kam španělský stratég se svým čtyřčlenným týmem zamířil, tam sbíral vavříny jako na běžícím pásu. A podle legendárního útočníka Thierryho Henryho se za ním pohrnou hvězdní hráči, kteří údajně prahnou po tom, aby jim šéfoval právě Guardiola.

Foto: Phil Noble, Reuters

Trenér Pep Guardiola (vlevo) po sezóně vystřídá na lavičce Manchesteru City Manuela Pellegriniho.

Článek

Někdejší hráč Barcelony je považován za nejlepšího fotbalového trenéra na světě, což dokládají i některé statistiky. Guardiola jako kouč Barcelony a Bayernu prohrál jen 19 z 239 ligových střetnutí.

V Manchesteru dostane rekordní smlouvu 300 tisíc liber týdně (11 miliónů korun), což je ještě o 40 tisíc větší mzda, než má nejlépe placený hráč Premier League Wayne Rooney. Na Etihad Stadium Guardiolu doprovodí i kvarteto věrných asistentů - Manuel Estiarte (osobní poradce), Domenec Torrent (taktika), Lorenzo Buenaventura (kondiční kouč) a Carles Planchart (specialista na video).

Přijde Pogba namísto Tourého?

Anglickým tiskem už létají jména eventuálních letních posil - prioritou má být Paul Pogba z Juventusu, jehož cena je údajně 80 miliónů liber (3 miliardy korun!). Astronomických 50 miliónů by Citizens mohli dát za obránce Evertonu Johna Stonese. Jedinou jistotu mohou mít v Barceloně a Bayernu - Guardiola několikrát prohlásil, že své bývalé týmy vykrádat nehodlá.

Naopak na odchodu by mohl být Yaya Touré, záložník z Pobřeží slonoviny odešel už před šesti lety z Barcelony právě kvůli Guardiolovi, který tehdy více prosazoval mladého odchovance Sergia Busquetse.

Spousta fotbalistů ale chce pod španělským trenérem působit. „Rád bych si myslel, že přivede velké hvězdy. Ale není to jen o nich, Pep se nebojí dát šanci i mladým talentům. Tak jako jsme to letos viděli v případě Kingsleyho Comana. Myslím, že fanoušci Manchesteru City mohou být nadšení a snít o skvělých posilách. A to nejen kvůli obrovským zdrojům financí, které klub má, ale i proto, že Guardiola chce být dominantní a je lákadlem pro všechny hráče na světě," myslí si Thierry Henry, bývalý skvělý kanonýr konkurenčního Arsenalu.

Reklama