Hlavní obsah

Hotovo! Miliardář Křetínský koupil podíl ve West Hamu United

Hotovo. Ostře sledovaný obchod je tady. Český miliardář Daniel Křetínský a jeho investiční skupina 1890s holdings a.s. je novým vlastníkem 27procentního podílu v anglickém fotbalovém klubu West Ham United. Momentálně třetí klub Premier League vše potvrdil v prohlášení na vlastních internetových stránkách. "Jsem potěšen, že tato významná akvizice byla úspěšně dokončena. Jakožto vášnivý fotbalový fanoušek si velmi vážím výjimečné historie a tradice klubu West Ham United, stejně jako jeho věrné a nadšené fanouškovské základny," uvedl k transakci Daniel Křetínský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský vstoupil majetkově do londýnského West Hamu United.

Článek

Fotbalové impérium podnikatele Daniela Křetínského se rozrůstá. Po pražské Spartě získal podíl ve slavném anglickém klubu West Ham United. "Společnost 1890s holdings a.s. dokončila akvizici 27 % akcií společnosti WH Holdings Ltd. a stala se tak spoluvlastníkem fotbalového klubu West Ham United," uvádí se v prohlášení společnosti pro média.

Podle uzavřené dohody se Křetínský i jeho kolega Pavel Horský stanou členy představenstva WH Holdings Ltd. "Investice byla finalizována po pečlivých jednáních s akcionáři, mezi nimiž jsou i spolupředsedové představenstva West Ham United David Sullivan a David Gold," stojí v tiskové zprávě. Finanční podmínky zmíněné transakce nebyly zveřejněny, spekuluje se, že byl obchod realizován za sumu 150 milionů liber (zhruba 4,4 miliardy korun).

O společnosti 1890s holdings a.s.
Jde o společnost nepřímo kontrolovanou Danielem Křetínským (50 % + 1 akcie), zatímco Patrik Tkáč ovládá 44 % - 1 akcii (prostřednictvím holdingové společnosti J&T Capital Partners). Zbylých 6 % drží společnost manažerů, kteří dlouhodobě spolupracují s Danielem Křetínským v energetice.

"Dohoda povede k dalšímu zlepšení finanční kondice klubu a to formou snížení jeho dlouhodobého dluhu. Počítá se i s možností investovat do dalších klíčových oblastí, aby se pokračovalo v nastoleném růstovém trendu, kterého dosáhl West Ham United v posledních letech," stojí v prohlášení společnosti 1890s holdings a.s.

Foto: Tony Obrien, Reuters

Fotbalista West Hamu Kurt Zouma slaví gól do sítě Liverpoolu se spoluhráčem Tomášem Součkem.

Křetínský potvrdil, že svou důležitost měla i inspirativní role, kterou klub hraje v mnoha sociálních programech a iniciativách. "Rozvoj a růst klubu v posledních letech je všem jasně patrný a jsem rád, že se jsem dostal možnost se podílet na úspěšné budoucnosti tohoto klubu. Poté, co jsem nedávno navštívil London Stadium a sledoval tým Davida Moyese, vím, že je skvělé stát se součástí rodiny West Ham United. Cítím se poctěn tím, že mám nyní možnost pomoci všem, kteří zde působí a navázat na hrdé tradice tohoto velkého klubu," uvedl český miliardář.

„Mým osobním cílem je pomoci nastavit spolupráci mezi AC Sparta Praha a West Ham United tak, aby z ní profitovaly oba kluby. Samozřejmě v rámci pravidel, která jsou nastavena ze strany UEFA. West Ham by se mohl stát branou do Premier League pro hráče z našeho regionu," upřesnil Křetínský. V týmu Kladivářů už přitom působí čeští fotbalisté Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král.

Foto: Repro Sky Sports TV

Český miliardář Daniel Křetínský na stadionu West Hamu v duelu s Liverpoolem.

Mezi fanoušky West Hamu vyvolal už jen zájem ze strany Křetínského o vstup do klubu pozitivní reakce. Teď se vše proměnilo v realitu. "Jménem představenstva jsem velmi potěšena, že mohu Daniela Křetínského, Pavla Horského a společnost 1890s holdings a.s. přivítat ve West Ham United. Vždy se snažíme o další pokrok a Danielovo zapojení přináší investice, které posilují pozici klubu a následně pomohou v rozvoji klíčových oblastí, na které se klub zaměřuje," uvádí v prohlášení Karren Bradyová, místopředsedkyně představenstva West Ham United.

"David Sullivan a David Gold byli vždy velmi otevření, pokud jde o hledání vhodných investorů, kteří by se k nim připojili na společné cestě s West Ham United, a Danielův silný obchodní talent i fotbalové zkušenosti budou pro klub velkým přínosem. Velmi se těšíme na spolupráci s ním a Pavlem," dodává.

Věříte, že ze vstupu českého miliardáře Daniela Křetínského do West Hamu bude těžit i pražská Sparta?
ano
23,6 %
ne
76,4 %
Celkem hlasovalo 9765 čtenářů.

Reklama