Hlavní obsah

„Hrášek“ dává góly, jako by vylupoval lusky - a Rooney má problém

Snaží se zapomenout na skandál, který na podzim způsobil, když těhotnou manželku podváděl s prostitutkou. Wayne Rooney však má i fotbalový problém. Zatímco on góly nedává, na jeho místo v základní sestavě Manchesteru United se tlačí mladý Javier Hernández (22). Mexičan s přezdívkou Chicharito (Malý hrášek) se po Novém roce trefil v obou zápasech „Rudých ďáblů“.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Javier Hernández se raduje z gólu, který vstřelil Chelsea hned při své premiéře v Community Shield.

Článek

Ještě nedávno si bez útočníka Wayna Rooneyho neuměl jedenáctku Manchesteru United nikdo představit. Jenže chvíle, kdy si bývalý kanonýr dřepne na Old Trafford na lavičku náhradníků, se zřejmě rychle blíží. Postarat by se o to měl mladý Mexičan Javier Hernández.

Rooney se už hodně dlouho trápí. Když pár hodin po oslavách Nového roku otevřel hlavou skóre utkání s West Bromwich, trefil se v Premier League ze hry poprvé po neuvěřitelných devíti měsících. V této sezóně to byl jeho teprve druhý ligový gól, ten první dal v srpnu z penalty. V utkání si však zároveň zranil kotník a může nějaký čas chybět.

Wayne Rooney se v poslední době často chytá za hlavu...foto: Reuters/Darren Staples

Útok táhne Berbatov a k němu se tlačí Hernández

Ofenzivu lídra Premier League tak musí táhnout Bulhar Dimitar Berbatov. A na druhé místo v útoku se vehementně tlačí Chicharito. Na Nový rok dal Hernández vítězný gól na 2:1 a v úterý si při další výhře 2:1 nad Stoke připsal gól a asistenci. V lize tak má na kontě již šest zásahů.

„Bude těžké vyřadit Chica ze základní sestavy, ale to jsou příjemné problémy. Během své trenérské kariéry jsem takovou situaci zažil už mnohokrát,“ řekl kouč Alex Ferguson v rozhovoru pro The Sun.

Na Old Traffrod přišel Hernández před touto sezónou z Guadalajary a od té doby dělá Sirovi jen radost. „Využívá své šance tak, jako bych mu dal hrachové lusky k vylupování. Bez jakékoliv trémy či nervozity,“ chválí Ferguson zázračného „Hráška“.

Javier Hernandez oslavuje gól v síti Stoke.foto: manutd.com

Ferguson přirovnává Chicharita k Solskjaerovi

Ještě jednu velkou přednost Mexičan má. Dokáže rozhodovat zápasy coby střídající žolík z lavičky. Ferguson ho proto přirovnává legendě klubu, Ole Gunnaru Solskjaerovi. „Je skvělé slyšet od manažera takovou chválu a zároveň je to velká motivace. Musím však na sobě ještě hodně pracovat, abych byl jako on,“ bránil se Javier takovému srovnání v rozhovoru pro klubovou televizi.

Slavný Nor byl žolíkem prakticky celých 11 let, během nichž oblékal dres „Rudých ďáblů“. Jako muž z lavičky Solskjaer nasázel 28 gólů, což je rekord klubu. Chicharito by ho mohl časem trumfnout - jako střídající hráč si ve 12 utkáních připsal již pět branek.

„Jsou to mě nejkrásnější Vánoce. Jsem tady s celou rodinou, hraji za Manchester United a jsem šťastný. Nový rok jsme navíc začali vítězně,“ líčí nadšený Hernández.

Reklama

Související témata: