Hlavní obsah

Kolik řečí znáš... Čechovi k rekordu pomohly i jeho nefotbalové schopnosti

Londýn

Známé české příloví lze zjevně uplatnit i ve fotbalových poměrech. "Kolik řečí znáš, tolikrát jsi fotbalovým brankářem a rekordmanem," mohl by sí říkat Petr Čech. Gólman Arsenalu, jenž se stal na konci minulého roku rekordmanem Premier League v počtu čistých kont (170), může i při zápasech uplatnit své jazykové schopnosti a dirigovat spoluhráče třemi jazyky.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Petr Čech zdraví fanoušky Arsenalui po výhře 2:0 nad Bournemouthem.

Článek

"Na krajní obránce (Nacha Monreala a Héctora Bellerína) mluvím španělsky, na Laurenta Koscielného francouzsky a na Pera Mertesackera anglicky, protože on je na tom stejně jako já. Sám organizuje lidi anglicky," řekl Čech deníku Mirror.

Je mu jasné, že třeba i jen o zlomek dříve podané srozumitelné sdělení může hrát při utkání značnou roli.  "Někdy zahraniční hráči nerozumí tomu, co říkáte. Tehdy si uvědomíte, že je lepší říct to v jejich rodné řeči než jen doufat, že porozumí."

Třiatřicetiletý Čech, jenž v pondělí proti Bournemouthu vychytal reklordní nulu v nejvyšší anglické soutěži, je znám právě svou schopností dobře si zorganizovat defenzivu. Snad i proto, že vedle své rodné češtiny dokáže předávat pokyny v angličtině, francouzštině, španělštině a němčině.

Možná i tenhle fakt může sehrát alespoň maličkou roli v boji o kýžený titul pro Arsenal, do něhož se Čech přesunul z Chelsea, kde ztratil po příchodu Belgičana Thibauta Courtoise pozici jedničky. Zatímco jeho bývalý tým se v roli úřadujícího mistra trápí, "Kanonýři" vstupují do nového roku jako vedoucí tým tabulky a také díky Čechovým výkonům sní o prvním titulu po 12 letech.

"Chtěl jsem jít do týmu, kde budu mít šanci vítězit. Kdybych tomu nevěřil, pak nebyl důvod sem chodit," vrátil se Čech ke svému letnímu přestupu. "Nehraju fotbal jen kvůli tomu, že mě baví a že mám šanci soupeřit s těmi nejlepšími hráči, ale také chci mít šanci vyhrávat," řekl český reprezentační brankář, jehož čeká v sobotu s Arsenalem domácí duel proti Newcastlu.

Reklama

Související témata: